Parking-mesto unosan biznis

Nedostatak prostora za parkiranje jednima predstavlja glavobolju, a drugima šansu da lepo zarade. Pored javnih, sve više privatnih parkirališta, ali i improvizovanih po dvorištima

Naplata parkiranja u Beogradu: Malo para nama, a malo Hrvatima

Godinama plaćali parking Hrvatima

MANjAK prostora za parkiranje veliki je problem za beogradske vozače, ali odlična prilika za domišljate sugrađane koji su zahvaljujući tome pokrenuli sopstveni biznis i od izdavanje parkinga u privatnoj režiji lepo zarađuju. U ovim parkiralištima uslove i pravila diktiraju jedino vlasnici prostora, pošto ova oblast nije zakonski uređena.
baner
Prema rečima Andrije Čupkovića, direktora „Parking servisa“, u trenutku kada samo u centru nedostaje više hiljada parking mesta, opravdano je postojanje i rad privatnih parkinga, ali oni moraju da ispoštuju iste standarde koje poštuje Javno komunalno preduzeće.

– Iako ne ispunjavaju ni minimum uslova koje „Parking servis“ mora da ispuni, mnogi od njih stavljaju oznake koje su vrlo slične onima koje mi koristimo i tako građane dovode u zabludu – objašnjava Čupković. – To je nedopustivo. U oblast parkiranja mora da se uvede red i da građani znaju šta dobijaju kada plate parkiranje.

U važećim propisima postoji pravna praznina kada je u pitanju regulisanje rada privatnih parkirališta. Nije izričito zabranjeno da ta parkirališta rade i naplaćuju parkiranje, a gradske inspekcije nisu ovlašćene da obavljaju nadzor i kontrolu njihovog rada.

REZERVACIJA I PLAĆANjE UNAPRED
GRUPA sugrađana koja se zove „Parkiraj auto tim“ iznajmljuje prostor za parkiranje na dan, sedmično ili mesečno, a u ponudi su standardna i mesta sa obezbeđenjem. Klijenti moraju da poštuju prijavljeno vreme zadržavanja, mesto se rezerviše pozivom na telefon ili slanjem zahteva na mejl, a plaćanje parkinga je isključivo unapred.

Osim privatnih parkirališta, kao što su „Silmarilion“ u Jovanovoj 43, parking „Bulevar P“ u Golsvortijevoj ulici i „Aurora“ u Kneginje Ljubice 2, i fizička lica iznajmljuju parking-mesta koja se nalaze u dvorištu između zgrada, a pripadaju stanarima.

I sve to nude u oglasima ili na sajtovima. Tako se, na primer, može pronaći i iznajmiti parking-mesto u Siminoj za 1.000 dinara na dan, a na Studentskom trgu za 800 dinara na dan.

NA NEKIMA NEMA ČAK NI ASFALTA

VEĆINA pomenutih improvizovanih parkirališta je neuređena, sa parking-mestima nepropisne širine i dužine, nedovoljno osvetljena, proizvoljnog načina naplate, i bez odgovarajućih uslova u pogledu protivpožarne zaštite.

Na nekima se, kao na jednom na Adi Ciganliji sa makiške strane, vozila parkiraju u blatu, jer nema asfalta.