Paušalci će i u treću godinu ući bez poreskih rešenja – Preduzetnici negoduju zbog mogućih kamata i nepotrebnih troškova
| Izvor: RTS

Oko 50.000 preduzetnika koji porez plaćaju paušalno, po svemu sudeći, ući će i u treću godinu bez poreskih rešenja. Do zastoja je došlo 2013. godine, posle izmene Uredbe, čime je taj porez naglo povećan.

Poreska uprava je obustavila izdavanje rešenja zbog nezadovoljstva preduzetnika – u čemu su prednjačili advokati, a iz nadležnog ministarstva su najavili novu uredbu. Novina je da bi rešenja uskoro mogli da dobiju oni koji su posao započeli u protekle dve godine.

Bez potvrde o tome koliki porez plaća, novopečeni preduzetnik ne može da ostvari pravo na zdravstveno osiguranje ili kredit banke. Ipak, poreznici su tek prošlog meseca počeli da izdaju rešenja firmama koje su osnovane posle izmene Uredbe. Vlasnik firme za računarsko programiranje Marko Dimitrijević još čeka.

– Svakog brine na šta će to izaći na kraju, ali ja sam u međuvremenu plaćao u konsultaciji sa knjigovođom, firmu sam osnovao 2015. godine – kaže on.

Osnovica za paušalni porez je prosečna zarada u Republici, a ako je opštinska za 10% veća onda se uzima taj prosek. Porez se obračunava u rasponu od 25% do 165% te osnovice.

Međutim, izmena uredbe uvela je i dodatne kriterijume, poput poslovne reputacije ili tržišnih uslova poslovanja, koji i do 50% menjaju iznos poreza. Zbog toga, bez poreskog rešenja, niko nije siguran da li je dovoljno uplatio.

foto: shutterstock.com/Andrey_Popov Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je jedna od najvažnijih stvari za preduzetnika i uopšte za privrednika predvidivost. – Na ovaj način te predvidivosti nema, s druge strane začuđujuće je da se država ne trudi da na vreme ukaže na poreske obaveze svojih poreskih obveznika i da ih na vreme naplati – dodaje Atanacković.

Gotovo svi u biznisu počinju kao preduzetnici i zbog toga je važno zaštititi ih od mogućih kamata i nepotrebnih troškova, posebno u godini preduzetništva, kažu u Uniji poslodavaca.

Na pitanje šta će biti sa Uredbom koja je sve ovo izazvala i koja se nije primenjivala u Ministarstvu finansija kažu da „do donošenja nove Uredbe o uslovima za paušalno oporezivanje obveznika koji se bave samostalnom delatnošću, Poreska uprava od oktobra ove godine utvrđuje visinu paušalnog prihoda i donosi rešenja o porezu i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u skladu sa postojećom uredbom“.

Pri izdavanju rešenja, kažu u Poreskoj upravi, prednost imaju oni koji su započeli ili odjavili delatnost u ovoj i prošloj godini, dok su ostali dužni da plaćaju akontacije utvrđene prethodnim rešenjem. Privrednici podsećaju da su to upravo ona rešenja sa visokim iznosima zbog kojih je Uredba osporena, kada je i najavljeno brzo donošenje nove.