Penzije će porasti 2%
| Izvor: Novosti

Penzioneri u Srbiji do kraja godine, gotovo je izvesno, mogu da očekuju povećanje penzija od dva odsto. Iako to izgleda vrlo malo, povećanjem se stvaraju uslovi za rast investicija i zaposlenosti, a time i za veći rast penzija u narednim godinama, kaže za Novosti, prof. dr Milojko Arsić.

On dodaje da, ukoliko bi se penzije povećale značajno više, investicije bi ostale niske, čime bi se potkopao rast privrede, pa u budućnosti ne bismo mogli da računamo na – dalji rast.

– Imajući u vidu da se u ovoj godini očekuje realni rast BDP od 2,5 do tri odsto, kao i da će inflacija iznositi oko 1,5 procenata, ocenjujem da bi penzije mogle da rastu za oko dva odsto – kaže dr Arsić. – Odluka o rastu plata i penzija je politička, a na nju će svakako uticati i predstavnici MMF. Međutim, sa ekonomske tačke gledišta ukupna potrošnja države i građana u narednih nekoliko godina trebalo bi da raste sporije od rasta BDP, kako bi se stvorio prostor za povećanje domaćih sredstava za finansiranje investicija. Ovakve odluke bi trebalo da budu u skladu s visokim rastom investicija, zaposlenosti i standarda u periodu od nekoliko decenija, a ne da budu u funkciji kratkoročnog rasta potrošnje koji nije održiv.

Profesor Arsić naglašava da su investicije u Srbiji vrlo niske – iznose oko 18% BDP, i sa njima se ne može očekivati dugoročno visok rast privrede, zaposlenosti, a time ni standarda građana. Za rast BDP po stopi od četiri do pet procenata godišnje, koja bi omogućila povećanje zaposlenosti i standarda građana i postepeno sustizanje razvijenih zemalja, potrebne su investicije od oko 25% BDP.

– Dodatni problem je što se i ove male investicije velikim delom finansiraju iz stranih sredstava, što nije dugoročno održivo, jer se strani krediti moraju vratiti, a strane direktne investicije u budućnosti će dovesti do povlačenja dividendi iz Srbije – kaže sagovornik Novosti. – Tek kada investicije dostignu 25 procenata BDP, plate i penzije će moći da rastu po istoj stopi kao i BDP a da se time ne ugrozi njihov dugoročan rast.