Penzionerima pred Novu godinu od države po 5.000 dinara

Penzionerima pred Novu godinu od države po 5.000 dinara
| Izvor: Blic

Penzionerima će pred Novu godinu biti isplaćena jednokratna pomoć, koja će iznositi između 5.000 i 7.000 dinara. Kako nezvanično saznaje Blic, u toku su razgovori u Ministarstvu finansija sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, a isplata pomenute jednokratne pomoći je jedna od tema, s obzirom na to da naše vlasti smatraju da je stanje državne kase takvo da apsolutno neće biti nikakvih problema da se ova ideja sprovede u delo.

Prema saznanjima ovog lista, konstatovano je da je isplata pomoći realna i da njome neće biti ugrožen sistem, odnosno da će rezultati na kraju godine biti takvi da će penzionerima moći da se isplati određena suma, samo još nije precizirano o koliko novca je reč.

Međutim, kako navodi ekonomista Ljubomir Madžar, iako jednokratna pomoć za penzionere jeste izvodljiva, nije sigurno da je baš svi ekonomski parametri opravdavaju.

– Ostvaren je suficit, ali on je kratkoročan i ne bi trebalo da nas zavara. Državna kasa je prenapregnuta, a mi smo još uvek finansijski nestabilni – smatra Madžar.
On dodaje i da je prerano govoriti o povećanju plata i penzija u javnom sektoru.

– I ta najavljena jednokratna pomoć je vrsta opterećenja. Ona čak može da stvori naviku ili inerciju. Takođe, nisam siguran ni koliko će se takva odluka dopasti MMF-u, iako će možda biti spreman da je pretrpi – kaže Madžar.

Sa stanovišta društva, kaže on, bolje bi bilo da sve ostane ovako kako je. – Svestan sam da su penzije male i nedovoljne. I da se čovek pita kako uopšte sa tim parama preživeti. Ali mislim da sada nije trenutak da se bilo šta menja – zaključuje on.

S druge strane, penzioneri će oberučke dočekati ovu isplatu. Naravno, biće to i svojevrsna kompenzacija za izostanak povećanja primanja koje će dobiti prosveta, zdravstvo, policija, vojnici…

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *