Penzionerima pred Novu godinu od države po 5.000 dinara

Penzionerima pred Novu godinu od države po 5.000 dinara
| Izvor: Blic

Penzionerima će pred Novu godinu biti isplaćena jednokratna pomoć, koja će iznositi između 5.000 i 7.000 dinara. Kako nezvanično saznaje Blic, u toku su razgovori u Ministarstvu finansija sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, a isplata pomenute jednokratne pomoći je jedna od tema, s obzirom na to da naše vlasti smatraju da je stanje državne kase takvo da apsolutno neće biti nikakvih problema da se ova ideja sprovede u delo.

Prema saznanjima ovog lista, konstatovano je da je isplata pomoći realna i da njome neće biti ugrožen sistem, odnosno da će rezultati na kraju godine biti takvi da će penzionerima moći da se isplati određena suma, samo još nije precizirano o koliko novca je reč.

Međutim, kako navodi ekonomista Ljubomir Madžar, iako jednokratna pomoć za penzionere jeste izvodljiva, nije sigurno da je baš svi ekonomski parametri opravdavaju.

– Ostvaren je suficit, ali on je kratkoročan i ne bi trebalo da nas zavara. Državna kasa je prenapregnuta, a mi smo još uvek finansijski nestabilni – smatra Madžar.
On dodaje i da je prerano govoriti o povećanju plata i penzija u javnom sektoru.

– I ta najavljena jednokratna pomoć je vrsta opterećenja. Ona čak može da stvori naviku ili inerciju. Takođe, nisam siguran ni koliko će se takva odluka dopasti MMF-u, iako će možda biti spreman da je pretrpi – kaže Madžar.

Sa stanovišta društva, kaže on, bolje bi bilo da sve ostane ovako kako je. – Svestan sam da su penzije male i nedovoljne. I da se čovek pita kako uopšte sa tim parama preživeti. Ali mislim da sada nije trenutak da se bilo šta menja – zaključuje on.

S druge strane, penzioneri će oberučke dočekati ovu isplatu. Naravno, biće to i svojevrsna kompenzacija za izostanak povećanja primanja koje će dobiti prosveta, zdravstvo, policija, vojnici…

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *