Pet domaćih firmi u programu osnaživanja izvoznih kapaciteta – Cilj osvajanje tržišta SAD, Indije, Kameruna, Čilea i Kanade

Privredna komora Srbije (PKS) najavila je danas da će pet kompanija iz Srbije učestvovati u intenzivnim programima obuke za izvoznike, koji su namenjeni jačanju izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća. Za predstavnike firmi će, kada se završi trening, biti organizovani bilateralni susreti u Indiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kamerunu, Čileu i Kanadi.

To je, navodi u saopštenju PKS, „odlična prilika za uspostavljanje saradnje sa firmama u tim zemljama“.

U kolektivnim treninzima i u B2B razgovorima učestvovaće predstavnici srpskih kompanija Pacomm, Avalon Partners, Belit, Technology Partnership iz Beograda, kao i Greensoft iz Novog Sada

Firme su izabrane u konkurenciji 351 kompanije iz 31 zemlje. Ukupno je odabrano 80 pobedničkih preduzeća koja su konkurisala za učešće u programu jačanja izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća.

Program se realizuje u okviru Ready2Go projekta koji sprovodi međunarodni konzorcijum privrednih institucija i organizacija, među kojima je i PKS. Vodeći partner je Promos agencija iz Milana.

Treninzi za izvoz na tržišta Kameruna, SAD i Kanade su planirani do kraja godine, a obuke za firme zainteresovane za poslovanje na tržištima Indije i Čilea početkom 2018.

Kao rezultat obuka, firme-učesnice u projektu imaće priliku da formulišu međunarodni biznis plan uz podršku Centra za bilateralnu saradnju PKS i Ready2Go eksperata, kao i da učestvuju u događajima namenjenim poslovnom povezivanju.

Projekat finansiraju Evropska komisija i Izvršna agencije za mala i srednja preduzeća, a sprovodi se uz podršku Evropske mreže preduzetništva (EEN).