Pirot za četiri projekta prekogranične saradnje dobio 1,2 mil EUR
Izvor: Beta

foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com Grad Pirot je za četiri projekta prekogranične saradnje Srbija – Bugarska dobio oko 1,2 mil EUR, a još jedan projekat nalazi se na rezervnoj listi, rekao je agenciji Beta predsednik Skupštine grada Milan Popović.

Pirot je za projekat rekonstrukcije srednjovekovne tvrđave Kale dobio 405.000 evra, za nabavku opreme za porodilište Opšte Bolnice dobio oko 260.000 evra, za izgradnju adrenalin parka pored zatvorenog bazena u gradu 300.000 evra i za izgradnju Eko planinarskog kampa u selu Dojkinci na Staroj planini 160.000 evra.

Za realizaciju tih projekata partneri Pirota su opštine Montana, Vršec i Čupren.

Popović je rekao da su ti projekti veoma važni za razvoj Pirota i promociju turističkih potencijala grada.

– Ne treba posebno pričati šta za nas znači rekonstrukcija Kalea za dalju promociju turističkih potencijala grada, kao i nabavka neophodne opreme za Porodilište Opšte bolnice. Pored zatvorenog bazena dobićemo adrenalin park, koji je važan sportsko-turistički sadržaj. Osim Karaule Dojkinci koja je rekonstruisana u novi Sportsko-rekreativni centar, dobićemo i Eko planinarski kamp koji će biti takođe veoma važan za razvoj turizma u ovom delu Stare planine – rekao je Popović.

On je izrazio nadu da će projekat rekonstrukcije stare škole u selu Temska, koji se nalazi na rezervnoj listi, „dobiti zeleno svetlo“.

– Ovaj projekat je vredan oko 275.000 evra. Zajedno sa njim grad Pirot će u okviru prekogranične saradnje dobiti oko 1,5 mil EUR -, rekao je Popović.

Do sada je grad Pirot realizovao osam projekata iz programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, koje finansira Evropska unija u ukupnoj vrednosti oko dva miliona evra.