Pivo priča svoju priču – „Kuća piva“ iz Slavonskog Broda kroz franšizu dostupna i u svim zemljama regiona
| Izvor: Franchising.rs

Tri sobe, četiri priče – jedna „Kuća piva“, jedinstven koncept iz Slavonskog Broda, sada je dostupan i kroz franšizu u svim zemljama regiona.
U zemljama regiona gotovo da nema velikih svetskih pivnica, ali zato ne manjka ideja. Pre nešto više od godinu dana osmišljen je zanimljiv koncept u Slavonskom Brodu – Kuća piva. Iako je ova pivska oaza otvorena u tradicionalno vinarskom kraju Hrvatske, poslovni potez Željka Špalata, idejnog tvorca, pokazao se dobrim, te je ovaj ugostitelj odlučio da svoju ideju ponudi i drugima kroz franšizu.

„Kuća piva“ je zaista otvorena u kući, zaštićenom spomeniku kulture starom 250 godina, u kojoj je decenijama bio smešten čuveni brođanski restoran Antik, poznat po kulinarskim specijalitetima i slikarskim izložbama. Željko Špalat je osmislio jedinstven koncept od tri celine – tri sobe – pa su u „Kući piva“ smeštene Pivska soba, restoran Antik i Beer Food. Tome su, međutim, dodali i četvrti koncept – ketering. Na taj način, kaže Špalat, priča je zaokružena.

Svaka soba ima svoju priču

Na dugačkom zidu Pivske sobe nalazi se 1.500 pivskih boca koje su godinama stizale Špalatu sa različitih krajeva sveta. Izloženo je i više od 400 različitih čaša. Naravno, većina njih samo kao ukras doprinosi pivskom ambijentu, dok se ljubiteljima piva služi oko 200 vrsta ovog pića. – Sarađujemo sa nekoliko velikih brendova, ali je stub Kuće piva saradnja sa Zagrebačkom pivovarom i akcenat je na Žuji – „Ožujskom pivu“ – i malim, lokalnim craft pivarama, pa tek onda stranim pivima – kaže Špalat.

Beer Food je deo „Kuće piva“ u kojem se poslužuje brza hrana, a baza jela je pivsko testo, uz klasične obroke koji se inače služe u pivnicama – hamburgeri, kobasice, pivski sendviči, kebab, ali i pizze. – Cenom smo prilagođeni svačijem džepu jer smo gostima ponudili da sami biraju sastojke svog obroka u zavisnosti od novca kojim raspolažu. Želeli smo da svaki kupac nađe nešto za sebe. Na primeru pizze, svako može da napravi svoju kombinaciju namirnica koju može da priušti – objašnjava Špalat.

Obe ove sobe nalaze se u prizemlju Kuće piva, dok je treća „priča“ smeštena na spratu i nosi naziv starog restorana Antik. Sačuvan je i deo starog duha i jer se oržala i galerija slika, a poslužuju se mesna jela, riblji specijaliteti, testenine, roštilj. Špalat ističe da je naglasak na domaćoj hrani, proizvedenoj u okolini, te da im je važno da gosti znaju odakle dolazi hrana i gde je uzgojena. I gosti restorana, poput onih u Beer Food-u, mogu da kreiraju svoj obrok uz pomoć tableta postavljenih na svaki sto. – Restoran Antik je veoma važan segment jer se u njemu okuplja kulturan svet koji voli da večera u krasnom ambijentu i neretko se kasnije seli u Pivsku sobu, gde nastavljaju da se druže u odličnoj atmosferi. Između ostalog, zahvaljujući takvom konceptu smo pridobili zrelije generacije kulturnih gostiju, koji su ujedno i dobri potrošači, što je san svakog ugostitelja – objašnjava Špalat.

Da pivo poteče i kroz franšizu…

Ova poslovna ideja, koja se, prema rečima Špalata, pokazala veoma uspešnom u proteklih godinu dana u Slavonskom Brodu, sada bi mogla da se proširi kroz franšizing. Ovaj preduzetnik sa višegodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu odlučio je da pronađe primaoce franšize u zemljama regiona. Za početak je zainteresovanima na raspolaganju single-unit franšiza, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama regiona, sa mogućnošću dobijanja i master ugovora. Franšiza se daje za čitav koncept „Kuće piva“, koji uključuje tri sobe i ketering, ili kao franšiza za jedan od tri podformata (sobe).

foto: g-stockstudio/shutterstock.com Iako je Kuća piva u Slavonskom Brodu zaista i smeštena u kući, za primaoce franšize to nije uslov, mada je, kako kaže Špalat, idealna opcija. – Sve priče moraju da budu kompaktne jer je to čar ovog projekta. Objekat ne mora da bude kuća, ali mora imati jedinstvene ulaze, po mogućnosti da Beer Food bude glavni ulaz – objašnjava Špalat.
Primalac franšize bi sve recepture za testa, kao i kompletnu obuku dobio od davaoca franšize. – Spremni smo da im pomognemo jer znamo na kakve sve probleme i teškoće mogu naići jer smo kroz to već prošli i sami. Obostrani interes je da Kuća piva živi i priča – ističe Špalat.

U Hrvatskoj bi „Zagrebačka pivovara“ i dalje ostala stub Kuće piva jer dugogodišnja saradnja omogućava dobre uslove i cene, što je prednost i za potencijalne primaoce franšize. – U ostalim zemljama bismo se prilagodili pivovarama na koje su naučili potrošači tog tržišta, jer nema potrebe forsirati neko pivo u nekom kraju ako tamo to ne ide… Do sada su nas kontaktirale skoro sve pivovare, jer su čule za nas i htjele su ući u igru, tako da smatram da sa našim konceptom prodaje i referencama, uopšte nije problem doći do prave pivovare na bilo kojem tržištu – naglašava Špalat.