PKC Wiring systems dobija još 2,5 mil EUR od države – Finci bi trebalo da zaposle još oko 500 radnika u Smederevu
| Izvor: Novosti

Finskom PKC-u do sada je, iz državnog budžeta, isplaćeno 5 mil EUR subvencija, potvrđeno je u Ministarstvu privrede. Do marta naredne godine, finski investitor dobiće još 2,5 mil EUR, ukoliko zaposli planiranih 1.500 radnika.

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je državnu pomoć za PKC Wiring systems i obavezala Vladu Srbije da isplati 7,5 mil EUR korisniku u roku od tri godine u tri rate.

– Do sada su isplaćene dve rate od po 2,5 mil EUR, odnosno ukupno 5 mil EUR, a ispunjeni su uslovi iz Ugovora – navodi Branka Erdeljan, ovlašćeno lice za slobodan pristup informacija Ministarstva privrede.

Erdeljanova podseća da se PKC obavezala da će zaposliti najmanje 1.500 radnika na neodređeno vreme, počev od 2014. godine, u roku od 24 meseca od dana potpisivanja zapisnika o predaji novog postrojenja.

Trenutno, fabrika ima oko 1.000 radnika.

Subvencija je, inače, određena na osnovu Uredbe o dodeli državne pomoći i to u iznosu od 60% troškova za otvaranje radnih mesta.

PKC posluje u zakupljenoj hali koju je izgradio Grad Smederevo u iznosu od 682 miliona dinara. PKC se ugovorom sa Vladom Srbije obavezao na investicije od 8,5 mil EUR.