PKS pomaže firmama da dobiju novac iz EU fondova
| Izvor: Tanjug

Privredna komora Srbije (PKS) pokrenula je projekat obuke 25 ljudi, koji bi pomagali malim i srednjim firmama u Srbiji da konkurišu za projekte EU, čime bi se kroz dostupnost Evropskih fondova podigla konkurentnost tih firmi.

PKS je ovaj projekat „ACCESS“ pokrenula sa nemačkim „GIZ“-om, a na ovakvu vrstu pomoći od Privredne komore firme mogu da računaju u 2016. godini.
baner1
Marija Ašković Matić iz PKS rekla je danas da su ta organizacija i privreda Srbije učestvovali u 7% IPA prekograničnih fondova, u periodu od 2007. do 2013. godine.

– Naši članovi su indirektno u tome učestvovali, ali i dalje naše kompanije ne učestvuju dovoljno u Evropskim projektima, a cilj nam je da unapredimo kapacitete i znanja naših firmi, da se to poveća – rekla je Ašković Matić.

Prema njenim rečima, PKS nastoji da obuči što više zaposlenih, sada konkretno njih 25, kako bi se kroz komorski sistem povećala apsorpcija EU fondova u Srbiji, što direktno utiče i na povećanje konkurentnosti domaćih firmi.

– Tih 25 kandidata mogu da budu budući treneri u korišćenju EU fondova – rekla je Ašković Matić.

Prema njenim rečima, plan je da se, za početak, kroz ovaj sistem napravi 25-30 predloga projekata, sa kojima će se aplicirati za EU fondove.

Na predstavljanju ovog projekta u PKS rečeno je da će prilikom obuke „trenera“ Privredna komora imati i stručnu pomoć eksperata „GIZ“-a.

Jirgen Kapenman iz „GIZ“-a rekao je danas da će ovaj projekat ACCESS „podrška razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji u skladu sa procesom pridruživanja Srbije EU“ biti podržana od Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.