Digitalno Preduzetništvo
Digitalno Preduzetništvo - Eduka Plus centar za poslovne veštine

Plan države da godišnje iškoluje 5.000 IT stručnjaka

Plan države da godišnje iškoluje 5.000 IT stručnjaka
| Izvor: Beta

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u Nišu da Vlada Srbije priprema Strategiju razvoja informacionih tehologija (IT) sa jasnim ciljem povećanja kadrovskih kapaciteta u tom sektoru.

– Godišnje se sada iškoluje 1.500 IT stručnjaka, a naš cilj je da taj broj podignemo na 5.000 – istakao je Ljajić na otvaranju drugog Foruma naprednih tehnologija u niškom Oficirskom domu. On je rekao da bi ovog trenutka u Srbiji moglo da se zaposli još 15.000 IT stručnjaka.

Ljajić je podsetio da je IT sektor najprofitabilniji deo svake privrede, mnogo profitabilniji od ostalih. – Oko 19.000 ljudi koji radi u Srbiji u tom sektoru godišnje izveze softverska rešenja vredna 450 mil EUR. Naš plan je da u narednih pet godina izvoz IT sektora povećamo na 1,5 mlrd EUR – rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, cilj Vlade Srbije u narednom periodu je i povezivanje naučnih i istraživačkih institucija i privrede, jer nema konkurentne privrede bez inovacija.

– Na žalost, do sada smo malo ulagali u nauku, istraživanja i inovacije. U zemljama Evropske unije prosečno ulaganje u nauku iznosi više od 2% bruto društvenog proizvoda, a kod nas je ispod 1% – naglasio je Ljajić i dodao da bi ulaganje u nauku trebalo da iznosi barem jedan odsto.

Ljajić je kazao da Niš ima sve potencijale da postane regionalni centar novih tehnologija i jedan od centara koji će doprineti digitalnoj transformaciji zemlje.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *