Plan države da godišnje iškoluje 5.000 IT stručnjaka
| Izvor: Beta

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u Nišu da Vlada Srbije priprema Strategiju razvoja informacionih tehologija (IT) sa jasnim ciljem povećanja kadrovskih kapaciteta u tom sektoru.

– Godišnje se sada iškoluje 1.500 IT stručnjaka, a naš cilj je da taj broj podignemo na 5.000 – istakao je Ljajić na otvaranju drugog Foruma naprednih tehnologija u niškom Oficirskom domu. On je rekao da bi ovog trenutka u Srbiji moglo da se zaposli još 15.000 IT stručnjaka.

Ljajić je podsetio da je IT sektor najprofitabilniji deo svake privrede, mnogo profitabilniji od ostalih. – Oko 19.000 ljudi koji radi u Srbiji u tom sektoru godišnje izveze softverska rešenja vredna 450 mil EUR. Naš plan je da u narednih pet godina izvoz IT sektora povećamo na 1,5 mlrd EUR – rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, cilj Vlade Srbije u narednom periodu je i povezivanje naučnih i istraživačkih institucija i privrede, jer nema konkurentne privrede bez inovacija.

– Na žalost, do sada smo malo ulagali u nauku, istraživanja i inovacije. U zemljama Evropske unije prosečno ulaganje u nauku iznosi više od 2% bruto društvenog proizvoda, a kod nas je ispod 1% – naglasio je Ljajić i dodao da bi ulaganje u nauku trebalo da iznosi barem jedan odsto.

Ljajić je kazao da Niš ima sve potencijale da postane regionalni centar novih tehnologija i jedan od centara koji će doprineti digitalnoj transformaciji zemlje.