„Planinka“ u novu liniju za flaširanje „prolom vode“ investira 2,5 mil EUR
Izvor: Novosti

Obeležavajući 52 godine poslovanja, kuršumlijsko preduzeće „Planinka“, u čijem sastavu posluju Prolom banja i Lukovska banja, fabrika za proizvodnju „prolom vode“, kao i prirodni fenomen Đavolja varoš, predstavilo je ambiciozne planove za 2015. godinu

Prema rečima Radovana Raičevića, generalnog direktora preduzeća, iz sopstvenih sredstava u toku ove i naredne godine modernizovaće i povećaće kapacitete u Prolom i Lukovskoj banji, a u planu je i otvoranje nove linije za punjenje „prolom vode“.

– „Planinka“ je ugovorila dopremanje nove linije za flaširanje „prolom vode“ za koju će izdvojiti oko 2,5 mil EUR. Pored dosadašnjih 50 miliona litara vode, instaliranjem nove linije povećaće se obim punjenja za 13.000 boca na sat. Biće to značajna investicija, jer su osim na eminentnim klinikama u našoj zemlji lekovita svojstva „prolom vode“ potvrđena i na mnogobrojnim klinikama u Rusiji, pa se naša voda, kao lekovita prodaje u apotekama u Sankt Peterburgu i Moskvi – ističe Raičević.

Četvrtinu proizvodnje „prolom vode“ „Planinka“ izvozi pre svega na tržišta bivših jugoslovenskih republika, ali i u Ameriku, Kanadu, Australiju…

Kako je najavio generalni direktor ove kompanije, u toku su radovi na izgradnji i opremanju 15 novih apartmana u Prolom banji, kao i novog restorana u hotelu, ali i proširenje velnes centra sa otvorenim i zatvorenim bazenom.

Raićević je dodao da je u planu i izgradnja novog bloka hotela „Jelak“, sa 150 ležajeva i novim restoranom sa oko 300 mesta.

U Prolom Lukovskoj banji, kao i u pogonu za flaširanje vode u Prolom banji, „Planinka“ upošljava oko 400 ljudi, a uskoro će u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje uposliti i 15 visokoobrazovanih radnika.

Donacije

Značajna sredstva i pomoć „Planinka“ istovremeno odvaja i za obnovu i uređenje manastira Svetog Nikole iz 12. veka, prve Nemanjine zadužbine koja je, prema podacima, starija čak i od Hilandara.