Počela primena Zakona o inspekcijskom nadzoru
| Izvor: Tanjug

Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru startovala je u subotu, 30. aprila, a od implementacije tog propisa očekuje se, pre svega, smanjenje sive ekonomije i rada na crno, ali i bolji način postupanja inspekcija i bezbednije poslovanje.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović rekao je Tanjugu da se od pune primene tog zakona očekuje, pre svega, bolja koordinacija između samih inspekcija, kao i njihov transparentniji rad.

– Očekujemo dalju saradnju sa privredom jer se zakon ne donosi samo zbog toga da bi se privreda kažnjavala već on donosi i neke podsticajne mere jer želimo da one, koji posluju u sivoj zoni prevedemo u legalne tokove i tako obezbedimo konkurentnije okruženje u samoj državi – rekao je Ožegović.

On je naveo da je to glavni cilj donošenja zakona, odnosno uvođenje reda budući da je ranije bilo dosta žalbi na postupanje samih inspekcija, transparantnost i neobučenost.

– Zato smo u glavni fokus stavili sve te segmente prilikom donošenja zakona i pripreme i obuka – rekao je Ožegović.

Ožegović je poručio da svi oni koji su radili do sada u sivoj zoni treba da registruju svoje poslovanje.

On je podsetio da je primena dela zakona koji se odnosi na neregistrovane subjekte počela pre devet meseci, tačnije od avgusta prošle godine navodeći da su zabeležni dobri rezultati.

– U proseku smo imali povećanje registrovnih subjekata za oko 15,5%, a podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je došlo do smanjenja neformalnog rada na crno za oko pet odsto – rekao je Ožegović.

On je naveo i da je inspekcija rada takođe doprinela dobrim rezultatima jer je u prethodnoj godini oko registrovano oko 12.200 ranika koji nisu bili prijavljeni.

– Takođe, podaci pokazuju da je u prva tri meseca godine registrovano 4.700 novozaposlenih. Sve su to rezultati sa kojima će se, nadam se, nastaviti posle početka pune primene zakona – rekao je Ožegović.

On je kazao da se očekuje i da inspekcije primene nove institute i mehanizme koji su omogućeni novim zakonom.