Počela probna proizvodnja u fabrici municije u Uzićima – Investicija vredna 91 mil EUR, posao za 255 ljudi

U mestu Uzići kod Požege, u subotu, 1. jula 2017. godine, počela je probna proizvodnja u Fabrici streljačke municije i opreme. To je prva nova fabrika namenske industrije u Srbiji u poslednjih 50 godina, koja po završetku prve faze izgradnje zapošljava 255 ljudi, a proizvodni program je municija kalibra 7,62×39 milimetara i 9×9 milimetara.

Kapacitet proizvodnje je po 51,5 miliona komada malokalibarske i velikokalibarske municije, a vrednost proizvodnje je 26 mil EUR na godišnjem nivou.

U prvoj fazi ima 19 objekata bruto površine 9.000 kvadratnih metara sa kompletnom infrastrukturom.

– Sve što napravimo u srpskoj odbrambenoj industriji unapred je prodato – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prisustvovao početku probne proizvodnje.

On je istakao da očekuje da će izvoz namenske industrije Srbije 2020. godine premašiti milijardu evra godišnje.

U fabrici u Uzićima nalazi se deo opreme iz Belgije, a Vučić je najavio da će se do kraja godine instalirati još opreme, za sve vrste municije malog kalibra.

Izgradnja fabrike počela je u aprilu 2016. godine, a investitor je firma Borbeni složeni sistem, deo Jugoimport SDPR-a.

Po završetku druge faze, do 2020. godine, fabrika će povećati broj zaposlenih na 470 radnika, a proizvodiće i municiju kalibra 12,7 milimetara. Ukupna investiciona vrednost kompletnog projekta je 91 mil EUR.

Početku proizvodnje u Uzićima prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.