Počelo odbrojavanje do otvaranja niškog Kliničkog centra – U toku montiranje opreme vredne dve milijarde dinara

Počelo odbrojavanje do otvaranja niškog Kliničkog centra – U toku montiranje opreme vredne dve milijarde dinara
| Izvor: Politika

Na velikom prostoru na jugoistoku Niša, pored bulevarskih saobraćajnica koje vode do Niške Banje i između Vojne bolnice, Zavoda za hitnu pomoć i postojećeg Kliničkog centra, nekadašnje Gradske bolnice, više nema teških građevinskih mašina.

Završava se plato ispred novog Kliničkog centra, uskoro će i otvaranje… Veći broj radnika je samo u unutrašnjosti novog objekta.

Kada je pre nekoliko godina država odlučila da gradi nove i renovira najveće zdravstvene ustanove u zemlji, kliničke centre u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, vlada i Ministarstvo zdravlja obezbedili su povoljna kreditna sredstva od Evropske investicione banke.

U tom trenutku u Nišu su bili potpuno spremni jer su u periodu od nekoliko godina pre toga uspeli da obezbede bukvalno sve – i lokaciju, ali i projektnu dokumentaciju i sve neophodne dozvole. I odmah su, kada je saopšteno da su za izgradnju novog centra obezbeđena 33 mil EUR, radovi i počeli.

– Ponosimo se time da smo prvi od svih kliničkih centara u Srbiji započeli i prvi završavamo izgradnju. Ako se ima u vidu činjenica da su, osim modernog kompleksa sa velikim brojem najsavremenijih zdravstvenih ustanova u novosagrađenim kapacitetima, paralelno okončani i radovi na rekonstrukciji objekta Kliničkog centra koji je počeo da se gradi još 1983. godine i nikada nije završen, zbog čega je dobio naziv Skadar na Nišavi, jasno je zbog čega se sve realizovano od oktobra 2013. do danas može smatrati pravim izvođačko-investicionim podvigom. U uslovima koje smo pred početak izgradnje stvorili radilo se bukvalno bez dana prekida i bez ikakvih zakašnjenja i do kraja meseca očekujemo otvaranje jedne od najznačajnijih investicija u srpskom zdravstvu u poslednjih pola veka – rekao je Zoran Radovanović, generalni direktor niškog Kliničkog centra.

Boraveći ovih dana u Nišu, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar rekao je da su Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja obezbedili i sva neophodna sredstva (preko dve milijarde dinara) i da je u toku postupak nabavke najmodernijih uređaja, aparata i sve druge potrebne opreme za niški centar.

U novom objektu, sagrađenom po modelu „pametnih zgrada“, pored svega ostalog po najvišim svetskim i evropskim standardima sagrađen je i oprema se jedan od najvećih operacionih blokova u Srbiji i na Balkanu sa 16 najsavremenije opremljenih hirurških sala, tri angio-sale, dva urgentna centra i smeštajnim kapacitetima za pacijente u komfornim dvokrevetnim sobama sa kupatilom – ukupno je 615 standardnih ležajeva u stacionarnom delu, ali i dodatnih kapaciteta za intenzivnu i poluintenzivnu negu, dnevne bolnice i više dijagnostičkih centara.

Zasebno je, prvi put u najrazvijenijim zdravstvenim ustanovama u Srbiji sagrađen i moderan centar za transplantaciju organa, čime se Niš svrstava u red gradova koji će i u ovoj oblasti biti među vodećim u našoj zemlji i ovom delu Evrope.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *