Počelo sređivanje fasada institucija kulture u Nišu – Uskoro tender za uređenje centralnog trga i Tvrđavskog mosta
Izvor: Južne vesti

Majstori su u Nišu počeli da uređuju fasade Narodnog pozorišta, Arheološke sale, Simfonijskog orkestra i Narodne biblioteke, a posao bi trebalo da bude gotov do kraja septembra, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj. Da ne bi „ružili grad“, dodaju, zgradu u Obrenovićevoj, koju sređuju u ovoj turi, će verovatno da „ostave za kraj“.

Iako su sredinom marta na sednici Gradskog veća iz KLER-a najavili da će radovi početi krajem aprila, majstori su počeli da rade tek pre nekoliko dana.

Ipak, kažu da se ne kasni, jer je rok da se fasade 5 zgrada u Nišu osveže „u ovoj godini“.

– Ne kasni se. Ovo je posao koji je predviđen u ovoj godini i biće završen u roku. Mi moramo da poštujemo zakon, jer su za sve radove bile potrebne odgovarajuće dozvole i rešenja nadležnih institucija, uključujući i Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš – pojašnjavaju u KLER-u.

Zgrada u Obrenovićevoj ulici, u kojoj se nalazi Media centar, će se najverovatnije poslednja sređivati, kažu u KLER-u, „da se ne bi zauzimao prostor i naružio grad“.

Rok da firma Neimar projekt, koja je pobedila na tenderu, završi posao je, dodaju, kraj septembra. Za ovaj posao biće plaćeno oko 42 miliona dinara, i to iz republičke kase.

Rekonstrukcija se izvodi uz dozvolu niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa većih promena izgleda pomenutih zgrada neće biti, već će samo biti „osvežene“.

Podsetimo, osim sređivanja fasada 5 zgrada u centru grada, iz KLER-a su najavili i da će biti raspisan tender za idejno rešenje za preuređenje centralnog trga i Tvrđavskog mosta. Sve to bi trebalo da košta oko 200 miliona dinara, a biće plaćeno novcem iz republičke kase, najavio je tadašnji premijer Aleksandar Vučić prilikom boravka Vlade u Nišu u oktobru 2016.