Počeo sa radom Registar ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje

Počeo sa radom Registar ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje
| Izvor: Tanjug

Registar ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje počeo je danas sa radom, čime je na snagu stupio Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje.

Tim povodom ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković posetila je danas Agenciju za privredne registre.

Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje je usvojen pre šest meseci, tačnije u novembru prošle godine, a njegova primena počinje danas.
baner1
Početak rada registra zapravo znači da će ugovori o finansiranju poljoprivredne proizvodnje od danas početi da se upisuju u novooformljeni Registar, dok će se zaloge na budući rod, kao novi vid obezbeđenja ugovora, upisivati u Registar založnog prava koji se od 2005. godine vodi u Agenciji za privredne registre.

Ministarka Bošković je nakon sastanka sa predstavnicima APR i organizacije FAO-EBRD rekla da je da se u poslednjih šest meseci radilo na pripremi svih mehanizama za implementaciju zakona, a donet je i Pravilnik o ugovorima na osnovu kojeg se danas uspostavlja Registar ugovora.

Pravilnik, objasnila je, mora sadržati sve podatke koje sadrži i ugovor.

Bošković je kazala da je APR u prethodnom periodu radila na pripremi softverskog programa i zahvalila predstavnicima TE agencije kao i organizacije FAO-EBRD na pomoći kako u stručnom delu, tako i u finansijskom smislu.

– Sve ovo nije dovoljno i u narednim mesecima uz pomoć eksperata i naših stručnih službi radićemo na promociji predžetvenog finansiranja, objašnjavanju svih procedura i slično – kazala je Bogosavljević Bošković.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović rekao je da je to 18 registar koji APR i poručio da će se procedure u ovom registru voditi jednako efikasno kao i procedure u ostalim registrima.

Kako je naveo, to će podrazumevati potpunu transparentnost i efikasnost objavljivanje podataka koji se odnose na ugovorne strane i ugovorne obaveze.

Registar založnog prava ima 134.000 ugovora što je dovoljna garancija da sistem funkcioniše, a nivo obezbeđenih potraživanja u registru zaloga je prešao 50 mlrd EUR, rekao je Obradović.

On je dodao i da se nada da će registar i ukupno pružanje usluga biti podignuti na viši nivo, i dobiti jedan novi kvalitet u budućem periodu.

Koordinator FAO-EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović rekao je da ta organizacija podržava donošenje zakona i propisa u ovoj oblasti i da je u tom smislu važno i da se uspostavi dobra informisanost korisnika usluga.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *