Počinje isplata mađarskih kredita za poljoprivrednike u Vojvodini – Na jesen novi konkurs
| Izvor: RTV

Do sada je odobreno nešto više od 900 kredita, čime je raspoređeno oko 30% od pet milijardi forinti koje je Vlada Mađarske namenila ove godine za kreditiranje poljoprivrednika i preduzetnika iz redova vojvođanskih Mađara, a većina njih je tražena zbog kupovine poljoprivredne mehanizacije, izjavio je Balint Juhas, predsednik Fondacije „Prosperitati“.

– Konkurs je bio raspisan od 31. januara do 31. marta. U tom periodu u osam kancelarija Fondacije „Prosperitati“ širom Vojvodine stiglo je 2.400 zahteva za kredit, od kojih je odobreno nešto više od 900 – izjavio je Juhas na konferenciji za novinare koja je održana na Paliću.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo zbog dobre saradnje donatora iz Mađarske i institucija iz Srbije u sprovođenju projekta za koji je istakao da nije u interesu samo vojvođanskih Mađara, već cele Srbije.

– Pored neposredne pomoći koju dobijaju korisnici kredita, porez na promet od upotrebe ovih sredstava ulazi u državnu kasu Srbije. Pored toga, ono što se realizuje kroz ovaj projekat, utiče na povećanje BDP-a Srbije – istakao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Janoš Babić, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici, pozvao je vojvođanske Mađare da i ubuduće konkurišu za sredstva koja je obezbedila Vlada Mađarske.

– Onima koji do sada nisu dobili sredstva, poručujem da ne gube nadu već ponovo pokušaju. Ovaj program traje tri godine, novca ima, a smatram da je veoma povoljan za našu zajednicu u Vojvodini – rekao je Babić.

Na jesen će biti raspisan novi konkurs na kome će biti odobreno još 30% od pet milijardi forinti namenjenih za kreditiranje ove godine, a naredne, kao i 2018, Vlada Mađarske je za kreditiranje obezbedila po 7,5 milijardi forinti.