Počinje isplata zaostalih subvencija za ratare – Vlada odobrila dodatnih 10 milijardi dinara za dugovanja iz 2015.
| Izvor: RTS

Prošlogodišnje subvencije za ratarstvo, koje 200.000 gazdinstava čeka mesecima, počeće da se uplaćuju od januara, zaključno sa martom 2016. Ratari dobijaju 6.000 dinara subvencija po hektaru i po 3.000 dinara za gorivo i đubrivo.

Prošle godine ratari su za subvencije prijavili milion i po hektara. Pomoć države zatražilo je i 30.000 gazdinstava više nego prethodne godine. Dok su jedni subvencije dobili, drugi čekaju.

– Isplaćen mi je jedan deo subvencija u drugoj polovini godine i letos kada sam već zasnovao proizvodnju. Morao sam da se zadužim kod raznih firmi da bih započeo proizvodnju i repromaterijal me koštao 20-30% skuplje – kaže poljoprivrednik iz Bavaništa Jovica Trifunov.

Krajem godine Vlada je odobrila dodatnih 10 milijardi dinara za isplatu dugova.

– Svi poljoprivrednici koji nisu dobili podsticaje po osnovu biljne proizvodnje 2015. godine iste će dobiti po redosledu podnošenja u tri isplate, jedna će biti sada već u januaru, druga u februaru i treća u martu – kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević.

Poljoprivrednici se nadaju da će po isplati zakasnelih subvencija dobiti i one predviđene za ovu godinu. Trifunov kaže da očekuje da će subvencije biti uplaćene ranije, pre setve.

– Repromaterijal i kupovina robe i naftnih derivata, koja je mala a jako skupa stavka za današnje vreme, i zbog koje poljoprivrednici prodaju svoju robu za repromaterijal, prodaje se po većoj ceni i na odloženo plaćanje – kaže poljoprivrednik iz Bavaništa Milan Ivkov.

Poljoprivrednici čekuju isplate kako bi i remontovali i spremili mehanizaciju za prolećne radove.