Počinje obnova fasade Narodnog pozorišta u Nišu – U planu sređivanje još četiri javna objekta

Počinje obnova fasade Narodnog pozorišta u Nišu – U planu sređivanje još četiri javna objekta
| Izvor: Južne vesti

Rekonstrukcija fasade niškog Narodnog pozorišta trebalo bi da počne za nekoliko dana, kaže koordinator projekta uređenja Pozorišta Zoran Ilić. Iako je obnavljanje spoljašnjosti pet javnih zgrada u Nišu najavljeno još za kraj aprila, zasad je poznato samo da će radovi na zgradi niškog teatra krenuti početkom juna.

Međutim, s obzirom na to da je Narodno pozorište zgrada od nacionalnog interesa, dodaje Ilić, za veliku promenu izgleda fasade nema mnogo prostora.

– Ona će biti maltene identična ovoj zato što Zavod za zaštitu spomenika strogo vodi računa o tome. Strogi su propisi u zavisnosti od tipa gradnje i svega ostalog i postoje pravila šta i kako sme da se radi. Zato nekih velikih odstupanja u odnosu na postojeću neće biti, ali će zgrada posle par decenija da zablista – kaže Ilić.

Osim nove fasade, kaže koordinator projekta, sređivaće se spoljni prozori i vrata na zgradi. Sve što je polomljeno zameniće novom stolarijom, kaže, a saniraće i jarbol i metalne žaluzine u čelu zgrade. Kompletna spoljna rasveta, dodaje, biće zamenjena led rasvetom.

– Postojeća rasveta uglavnom radi, ali je dosta stara, dotrajala je. Ona se menja led rasvetom koja će biti iz Engleske ili Nemačke. Menja se samo spoljna, ambijentalna rasveta na zgradi. Ona će uz pomoć nekih uređaja moći da se menja, u zavisnosti od situacije, da to ne bude jednolično – objašnjava Ilić.

Radovi kreću početkom juna, kaže, a plan je da se tokom letnjih meseci sve završi i da „Pozorište zablista kada krene nova sezona u oktobru“.

Inače, projekat rekonstrukcije fasada pet javnih ustanova u gradu biće finansiran iz republičke kase i koštaće oko 42 miliona dinara, a projekat vodi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER). Projektom su obuhvaćene rekonstrukcije zgrada Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja u Ulici Nikole Pašića, Narodne biblioteke, Simfonijskog orkestra i zgrade u Obrenovićevoj 38, u kojoj se nalazi Media centar.

Pored obnavljanja fasada ovih zgrada, sredinom marta je najavljeno i da će biti raspisan tender za idejno rešenje za preuređenje centralnog trga i Tvrđavskog mosta, a ceo projekat vredi 200 miliona dinara.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *