Počinje prijem zahteva za subvencionisane kredite u agraru – Pogodnosti za mlade i žene

Počinje prijem zahteva za subvencionisane kredite u agraru – Pogodnosti za mlade i žene

Banca Intesa počela je da prima zahteve za kredite za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju u okviru ovogodišnjeg programa subvencionisanog kreditiranja sektora agrara, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, saopšteno je iz te banke.

Ponuda uključuje kratkoročne i dugoročne dinarske kredite za ulaganja u stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, kredite sa još povoljnijim kamatnim uslovima za mlade i žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava, kao i specijalni dugoročni dinarski kredit za nabavku mehanizacije.

Subvencionisani krediti imaju fiksnu kamatnu stopu od 3% na godišnjem nivou i dostupni su u iznosu do 6 miliona dinara nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, odnosno do 18 miliona dinara zadrugama, uz period otplate do tri godine i mogućnost korišćenja grejs perioda do godinu dana. Za poljoprivrednike mlađe od 40 godina i žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava, kao i za gazdinstva sa područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, predviđena je kamatna stopa od 1% na godišnjem nivou, dok se krediti za investicije u određene vrste mehanizacije odobravaju sa rokom otplate do pet godina.

Krediti se mogu koristiti za investicije u obrtna i osnovna sredstva, odnosno kupovinu repromaterijala, stočnog fonda, poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i nabavku stočne hrane, a namenjeni su nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, zemljoradničkim zadrugama i pravnim licima registrovanim kao poljoprivredna gazdinstva, bez obzira da li su klijenti Banca Intesa ili ne.

Tokom 2016. godine, Intesa je registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima odobrila oko 8.000 kredita u ukupnoj vrednosti koja nadmašuje 35,4 mil EUR. Dobri rezultati poslovanja nastavljeni su tokom prvih šest meseci 2017. godine, kada je realizovano oko 4.750 kredita u kumulativnom iznosu od preko 20,5 mil EUR, uz rast iznosa plasmana od oko 10% u poređenju sa istim periodom 2016, navedeno je u saopštenju ove banke.

Pročitajte takođe

United Group nastavlja da ulaže u Srbiji – Najavljeno investiranje od 293 mil EUR

United Group nastavlja da ulaže u Srbiji – Najavljeno investiranje od 293 mil EUR United …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *