Počinje proizvodnja u pančevačkoj „Azotari“ – Bolja zaštita životne sredine i dalje pod znakom pitanja
| Izvor: eKapija

Pančevačka „Azotara“ (foto: hip-azotara.rs) U toku je start i pokretanje proizvodnje u HIP „Azotari“ – neki pogoni su već krenuli, a neki će krenuti narednih dana. Ipak, pitanje katalizatora, koji bi trebalo da smanji zagađenje, i dalje je otvoreno, prenosi „Radio-televizija Pančevo“.

– U ponedeljak (13. oktobra 2014. godine) pokrenuta je energetika „Azotare“, a u sredu komercijalna proizvodnja. Kada je reč o remontnim aktivnostima, one i dalje nisu kompletno završene, tako da se start ostalih pogona očekuje u narednom periodu – kazala je Olga Šipovac, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine.
baner1
Nekoliko nedelja pred zaustavljanje proizvodnje, „Azotara“ je u očima Pančevaca bila označena kao zagađivač zbog žutog dima, odnosno činjenice da je oko ispusta ove fabrike nebo bilo narandžasto. Tada je u pitanju bio povećan sadržaj azotnih oksida, koji je građanima smetao, a slike su bile uznemirujuće, prenosi RTV „Pančevo“.

– Mogu da kažem da su zasad učinili sve što je moglo da se učini na pogonu kiseline. Međutim, katalizator je pre svega bitan da bi se smanjila emisija štetnih azotovih oksida. U toku su završni pregovori sa jednom ruskom firmom, u vezi sa usaglašavanjem tehničkih i procesnih detalja, kako bi se konačno ugovorila isporuka katalizatora. Nakon toga, prema rečima direktora „Azotare“ Gorana Pejčića, mogli bismo da očekujemo bolji kvalitet emitovanih gasova – objasnila je Olga Šipovac.

Kako se navodi u vesti „Radio-televizije Pančevo“, uprkos obećanjima, rukovodstvo HIP „Azotare“, odnosno direktor Goran Pejčić, tokom čitavog remontnog perioda nije bilo spreman da pojasni šta će novi remont doneti, a pre svega hoće li se žuti dim ponovo vioriti. Izjavu su novinari zatražili i u četvrtak (16. oktobra 2014. godine), ali odgovor nisu dobili.