Podrška države razvoju sela – Za investicije u etnoturizam podsticaji i do 1,2 miliona dinara
| Izvor: eKapija

Ilustracija Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je nedavno novi pravilnik za podršku razvoju ruralnog turizma koji je stupio na snagu 6. avgusta 2016. godine.

Prema tom pravilniku, pravo na korišćenje podsticaja u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Pravilnikom o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima imaju fizička lica – nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica među kojima su privredna društva (mikro, malo i srednje pravno lice), zemljoradničke zadruge, srednje škole, manastiri, crkve i zadužbine, kao i turističke organizacije i udruženja.

Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije za investicije koje se sprovode sa ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima.

To se odnosi na programe za podršku investicijama za izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu u smislu zakona kojim se uređuje turizam.

Podrška uvek dobrodošla

Slaviša Živković, vlasnik i idejni tvorac etno sela Babina reka u blizini Lazarevca, kaže u razgovoru za eKapiju da je svaka vrsta finansijske podrške dobrodošla za dalji razvoj ruralnog turizma. On je u posao sa ugostiteljstvom i turizmom ušao 2010. godine.

– Dobili smo tada kredit od Fonda za razvoj i podigli restoran, a etno selo je zvanično počelo sa radom. Kasnije smo gradili malo po malo, razvijali posao strpljivo i uporno, uglavnom iz sopstvenih sredstava. Da je bilo dodatnih podsticaja sigurno bi i naš turistički kompleks mnogo brže rastao – objašnjava Živković.

Etno selo Babina reka danas se prostire na površini od jednog hektara, na 12 kilometara udaljenosti od Lazarevca i 20 kilometara od Aranđelovca. U okviru kompleksa je lepo uređena bašta sa fontanama i prirodnim hladom, bina za kulturno-umetnički program i suvenirnica. Slaviša Živković je započeo i gradnju velikog zavičajnog muzeja.

– Zadovoljni smo posetom i dosadašnjim poslovanjem. Nedavno smo dogradili još jedan deo i proširili terasu koja sada ima kapacitet da primi 100 gostiju, tako da nastavljamo korak po korak. Potreban nam je i jedan zabavni deo, za decu i za odrasle, i to planiramo da napravimo ispod kompleksa, prema jezeru. Mislim da etno selo Babina reka daje lep doprinos razvoju ruralnog turizma – zadovoljan je sagovornik eKapije.

Maksimalni iznos podsticaja 1.200.000 dinara

Inače, podsticaji Ministarstva poljoprivrede obuhvataju izgradnju novih objekata – autentičnih seoskih objekata, radove investicionog i tekućeg održavanja postojećih, autentičnih seoskih objekata uz očuvanje narodnog graditeljstva i tradicionalne arhitekture, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u poslovima domaće radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.

Maksimalni iznos po korisniku za investicije je 1.200.000 dinara, a podsticaji se utvrđuju u minimalnom iznosu od 30% ukupne vrednosti pojedinačne prihvatljive investicije. Za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi podsticaji za mere ruralnog razvoja utvrđuju se u minimalnom iznosu od 45% ukupne vrednosti investicije.

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu za korišćenje podsticaja u kalendarskoj godini, koja se može podneti za jednu ili više prihvatljivih investicija iz pravilnika.

M.A.

Za više detalja o uslovima i načinu korišćenja podsticaja

kliknite za PDF fajl