Podrška države razvoju sela – Za investicije u etnoturizam podsticaji i do 1,2 miliona dinara

Podrška države razvoju sela – Za investicije u etnoturizam podsticaji i do 1,2 miliona dinara
| Izvor: eKapija

Ilustracija Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je nedavno novi pravilnik za podršku razvoju ruralnog turizma koji je stupio na snagu 6. avgusta 2016. godine.

Prema tom pravilniku, pravo na korišćenje podsticaja u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Pravilnikom o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima imaju fizička lica – nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica među kojima su privredna društva (mikro, malo i srednje pravno lice), zemljoradničke zadruge, srednje škole, manastiri, crkve i zadužbine, kao i turističke organizacije i udruženja.

Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije za investicije koje se sprovode sa ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima.

To se odnosi na programe za podršku investicijama za izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu u smislu zakona kojim se uređuje turizam.

Podrška uvek dobrodošla

Slaviša Živković, vlasnik i idejni tvorac etno sela Babina reka u blizini Lazarevca, kaže u razgovoru za eKapiju da je svaka vrsta finansijske podrške dobrodošla za dalji razvoj ruralnog turizma. On je u posao sa ugostiteljstvom i turizmom ušao 2010. godine.

– Dobili smo tada kredit od Fonda za razvoj i podigli restoran, a etno selo je zvanično počelo sa radom. Kasnije smo gradili malo po malo, razvijali posao strpljivo i uporno, uglavnom iz sopstvenih sredstava. Da je bilo dodatnih podsticaja sigurno bi i naš turistički kompleks mnogo brže rastao – objašnjava Živković.

Etno selo Babina reka danas se prostire na površini od jednog hektara, na 12 kilometara udaljenosti od Lazarevca i 20 kilometara od Aranđelovca. U okviru kompleksa je lepo uređena bašta sa fontanama i prirodnim hladom, bina za kulturno-umetnički program i suvenirnica. Slaviša Živković je započeo i gradnju velikog zavičajnog muzeja.

– Zadovoljni smo posetom i dosadašnjim poslovanjem. Nedavno smo dogradili još jedan deo i proširili terasu koja sada ima kapacitet da primi 100 gostiju, tako da nastavljamo korak po korak. Potreban nam je i jedan zabavni deo, za decu i za odrasle, i to planiramo da napravimo ispod kompleksa, prema jezeru. Mislim da etno selo Babina reka daje lep doprinos razvoju ruralnog turizma – zadovoljan je sagovornik eKapije.

Maksimalni iznos podsticaja 1.200.000 dinara

Inače, podsticaji Ministarstva poljoprivrede obuhvataju izgradnju novih objekata – autentičnih seoskih objekata, radove investicionog i tekućeg održavanja postojećih, autentičnih seoskih objekata uz očuvanje narodnog graditeljstva i tradicionalne arhitekture, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u poslovima domaće radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.

Maksimalni iznos po korisniku za investicije je 1.200.000 dinara, a podsticaji se utvrđuju u minimalnom iznosu od 30% ukupne vrednosti pojedinačne prihvatljive investicije. Za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi podsticaji za mere ruralnog razvoja utvrđuju se u minimalnom iznosu od 45% ukupne vrednosti investicije.

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu za korišćenje podsticaja u kalendarskoj godini, koja se može podneti za jednu ili više prihvatljivih investicija iz pravilnika.

M.A.

Za više detalja o uslovima i načinu korišćenja podsticaja

kliknite za PDF fajl

Pročitajte takođe

Kako da sami sebi uplaćujete doprinose za penziju

Kako da sami sebi uplaćujete doprinose za penziju Građani koji sticajem okolnosti imaju prekid u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *