Podrška razvoju mikro biznisa u Pirotu – Po 2.400 EUR vrednu opremu dobija 19 građana
| Izvor: Beta

U Gradskoj upravi Pirota u okviru projekta Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II koji zajedno realizuju taj grad i nemačka organizacija Help, u utorak, 1. novembra, uručeno je 19 ugovora o donaciji za grantove u opremi.

Šest žena i 13 muškaraca do kraja godine dobiće opremu prosečne pojedinačne vrednosti od po 2.400 EUR za obavljanje 10 poljoprivrednih delatnosti, šest uslužnih i tri zanatske.

Ugovore su im uručili gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i program menadžer Help-a za jugoistočnu Srbiju Maša Bubanj.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić se zahvalio Help-u na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji, rekavši da je ova saradnja primer dobre prakse, a onima koji su potpisali ugovore poželeo uspeh u poslu.

– Sa Help-om sarađujemo više od deset godina i radimo veoma dugo sa nemačkim donatorima. Nadam se da će vam ova pomoć značiti puno da unapredite poslovanje i ostanete na tržištu – rekao je Vasić, dodajući da je najveće interesovanje za oblast poljoprivrede.

Program menadžer Help-a za jugoistočnu Srbiju Maša Bubanj je takođe istakla da ova nemačka organizacija ima odličnu saradnju sa gradom Pirotom. – U toku 2017. godine biće održan drugi ciklus info kampanje za konkurisanje za grantove u opremi za još najmanje 11 mikro biznisa – rekla je Maša Bubanj.

Za više od deset godina saradnje sa Pirotom, samo iz nemačkih fondova, finansirana je podrška i razvoj tri kooperative (peglana kobasica, reciklaža, pčelari), gotovo 400 pojedinačnih grantova u opremi, brojne stručne obuke i aktivnosti umrežavanja i povezivanja.

Kroz Help-ove projekte obnovljena je ambulanta Doma zdravlja i donirana medicinska oprema, kao i ambulatno vozilo sa medicinskom opremom za hitne intervencije na terenu. Pored toga, sredstvima Evropske unije započeta je adaptacija prostora za privremeni prihvat i registraciju izbeglica u tranzitu.