Podrška tehnološkom preduzetništvu i inovacijama u IT industriji – Pokrenuta Inicijativa Digitalna Srbija
| Izvor: eKapija

U Srbiji je danas zvaničino predstavljena inicijativa Digitalna Srbija, neprofitno privatno udruženje koje su pokrenule kompanija Ringier Axel Springer Srbija i vodeće kompanije u oblasti tehnologije, radi unapređivanja okvira i ekosistema neophodnog za obezbeđivanje tehnološkog preduzetništva i digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju u Srbiji. Osnivači inicijative su Infostud, Microsoft, Nordeus, Price Waterhouse Coopers, Ringier Axel Springer, Seven Bridges, Startit, Telekom Srbija i Telenor.

Kako je saopšteno iz kompanije Ringier Axel Springer, upravni odbor Inicijative sastojaće se od predstavnika kompanija osnivača, a predvodiće ga Branko Milutinović, generalni direktor i suosnivač Nordeusa.

Sve aktivnosti udruženja usmeriće se na unapređivanje okvira i investicione klime potrebne za tehnološko preduzetništvo, inovacije u srpskoj IT industriji i bolji nivo digitalne pismenosti i edukacije u digitalnoj ekonomiji, navodi se u saopštenju, a sve kompanije koje žele da učestvuju u realizaciji ovog cilja i da doprinesu udruženju Inicijativa Digitalna Srbija pozvane su da se pridruže.

Kako je objašnjeno, inicijativa Digitalna Srbija prati uspeh udruženja Digital Switzerland i nastaviće ideju velikog broja digitalnih centara kao što su London, Tel Aviv i Berlin, koji su se rano pridružili pokretu digitalne tehnologije i inovacije.

– Zahvaljujući razvoju digitala, uspeh sada može biti zasnovan na svojoj suštini kreativnosti, znanju i profesionalizmu. To je naša prilika. Zajedno ćemo naporno raditi na tome da se srpske inovacije i uspešne priče mogu razvijati iz snažne osnove i da dobiju više pažnje. Zato je naša odluka da investiramo u digitalnu edukaciju i IT preduzetništvo izuzetno važna za budućnost čitave naše zajednice – rekao je Branko Milutinović, generalni direktor i suosnivač Nordeusa.

Inicijativa Digitalna Srbija omogućiće osnovne informacije i podršku inovativnim kompanijama i malim i srednjim preduzećima u IT sektoru u vođenju poslovanja u ovim oblastima i pružiće pomoć kompanijama i zajednici u uspostavljanju kontakata preko različitih oruma i sajmova.

Pored toga, kako je navedeno, Inicijativa Digitalna Srbija će aktivno učestvovati u identifikovanju i rešavanju pravnih ograničenja koja usporavaju razvoj ePoslovanja u Srbiji, i obezbediće aktivnu podršku za tehnološke startap kompanije.