Podstaći izvoz tekstilne industrije – Jednu od perspektivnijih grana srpske privrede, najviše opterećuju siva ekonomija i nelojalna konkurencija

Podstaći izvoz tekstilne industrije – Jednu od perspektivnijih grana srpske privrede, najviše opterećuju siva ekonomija i nelojalna konkurencija
Izvor: eKapija

Industriju tekstila, kože i obuće, jednu od perspektivnijih grana srpske privrede, najviše opterećuju siva ekonomija, nelojalna konkurencija, visoke dažbine i nedostatak kvalifikovane mlade radne snage. Rešenja su u pojačanom carinskom i inspekcijskom nadzoru, smanjenu poreza na zarade i drugih parafiskalnih nameta, podsticaju izvoza i unapređenju obrazovanja, istakli su predstavnici tekstilne industrije tokom dijaloga „Imate reč – budite deo rešenja“ koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Jelena Popović, pomoćnica ministra privrede, rekla je da je cilj da se zajedničkim radom države, privrede i struke identifikuju problemi u privređivanju, pronađu rešenja, ugrade u propise i druge akte, kako bi ambijent poslovanja bio efikasniji. Unapređenje privrednog ambijenta nemoguće je bez aktivne uloge privrednika, istakla je ona i pozvala predstavnike industrije tekstila, kože i obuće da iznesu konkretne predloge i rešenja – bilo da je to izmena nekog propisa, donošenje novog, efikasnija primena postojećeg.

Nermina Ljubović, vršilac dužnosti direktora PKS, podsetila je da se komorski sistem u protekle dve godine modernizuje i reformiše nastojeći da bude istinski servis privrede, podrška u poslovanju, spona između nadležnih institucija i privrede.

Dijalog „Imate reč – budite deo rešenja“ jedan je od načina rada i budućeg delovanja PKS, jer se samo direktnim kontaktima i razgovorima može doći do efikasnih rešenja za unapređenje privrednog ambijenta. Rezultat dijaloga biće sistematizovan dokument sa predlozima mera i rešenja, koji će PKS proslediti svim nadležnim ministarstvima Vlade Srbije, naglasila je Ljubović.
baner1
Nekada zamajac srpske privrede sa 200.000 zaposlenih tekstilna industrija, kako se čulo u PKS, prošla je trnovit put ali se održala, opstala i ostala perspektivna privredna grana koja beleži pozitivne rezultate.

Prošle godine, izvoz odevne industrije vredeo je milijardu evra, dok je za osam meseci 2014. veći 16% nego u istom periodu lane. U sektoru dosta je preduzeća u postupku restrukturisanja ali okosnicu čine mala i srednja preduzeća. Tekstilna industrija danas zapošljava 40.000 radnika i trebalo bi doneti dugoročnu strategiju razvoja ove privredne grane, kao što je to učinila Nemačka, rekao je Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

Tokom višečasovnog razgovora u PKS, predstavnici industrije tekstila, kože i obuće izneli su probleme koji muče ovu privrednu granu među kojima dominiraju siva ekonomija, nelojalna konkurencija i neravnopravan tretman na tržištu.

Kao mere za unapređenje sektora predloženo je smanjenje poreza na rad, smanjenje carine na uvoz specifičnih prediva, podsticaj izvozu domaćih proizvoda, izjednačavanje tretmana domaćih i stranih investitora. Radi unapređena obrazovanja kako tekstilnih inženjera tako i tehničara predloženo je i povećanje stručne prakse na minimum šest meseci do godinu dana.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *