Podsticaji za voćare sa juga Srbije – Konkursi otvoreni do 31. decembra

Podsticaji za voćare sa juga Srbije – Konkursi otvoreni do 31. decembra
Izvor: Južne vesti

Privrednici, poljoprivredna gazdinstva i zadruge iz Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga mogu konkurisati za bespovratna sredstva za nabavku mehanizacije za voćarstvo i podizanje zasada.

Pravo da konkurišu imaju proizvođači višanja, trešanja, šljiva, jagoda, malina, kupina i borovnica koji do sada nisu aplicirali za slične projekte pomoći i trenutno ne koriste podsticaje po tom osnovu. Za one koji „prođu“ na konkursu, subvencije će biti u visini polovine njihove investicije bez PDV.

Podsticaji se, prema konkursu za opremu i mehanizaciju, odobravaju za nabavku nove mehanizacije za sadnju i zaštitu voća, navodnjavanje, berbu, opremu za pranje, čuvanje i pakovanje, sušenje i pakovanje voća, kao i za kupovinu traktora, motokultivatora i priključnih mašina.
baner1
Na ovaj konkurs mogu da se prijave poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici, mala i srednja preduzeća i zadruga sa najmanje 10 članova.

Pravo na podsticaj po konkursu za podizanje proizvodnih zasada voća imaju oni koji već poseduju minimum 0,10 hektara pod jagodičastim voćem ili 0,30 hektara pod zasadima koštičavih voćaka.

Što se tiče konkursa za podizanje matičnih zasada voća, pravo učešća imanju preduzetnici i pravna lica, a podsticaji se odobravaju za naknadu troškova kupovine reprodukcionog materijala itroškova vezanih za specifičnost uslova u kojima se zasniva matični zasad.

Konkurse su raspisali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i danski program za razvoj voćarstva u južnoj Srbiji „Fruits & Berries“, a biće otvoreni do 31. decembra 2014. godine.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *