Pojačani inspekcijski nadzori širom Srbije – Na 329 gradilišta 427 radnika radilo „na crno“
| Izvor: Tanjug

Ilustracija Inspektorat za rad je otpočeo vršenje vanrednih inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištima na celoj teritoriji Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Inspekcijskim nadzorima, koji su otpočeli 11. maja, obuhvaćena su i aktivna gradilišta na kojima su se tokom 2016. i 2017. godine dogodile smrtne i teške povrede na radu sa smrtnim ishodom, radi kontrole sprovođenja propisanih preventivnih mera za bezbednost i zdravlje radno angažovanih lica na radnim mestima u radnoj okolini gradilišta.

Kako se ističe, prilikom inspekcijskih nadzora koji su izvršeni kod 329 kontrolisana poslodavca, od ukupno 1.230 zatečenih lica, 427 lica (35 odsto) radilo je na „crno“, sa kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i koje nisu prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Na pojedinim gradilištima radno angažovana lica su bežeći napuštala gradilišta prilikom dolaska inspektora rada, a njih je, po proceni inspektora rada sa kontrolisanih gradilišta, preko 100 lica.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori rada su podneli 97 prekršajnih prijava, izdali su 12 prekršajnih naloga, a doneli su i 108 rešenja.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori rada su podneli 32 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneli su 124 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i 29 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

Izvršenim inspekcijskim nadzorima otkriveno je i 13 neregistrovanih subjekata koji se bave izvođenjem građevinskih radova i to sedam na teritoriji Braničevskog upravnog okruga, jedan na teritoriji Raškog upravnog okruga i pet na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga.

Inspektori rada su odmah doneli 13 rešenja, kojima su neregistrovanim subjektima naložili da bez odlaganja pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili su im dalje obavljanje delatnosti ili vršenje aktivnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Inspekcija rada je u petak (12. maja 2017. godine) nastavila sa pojačanim nadzorima na gradilištima na celoj teritoriji Republike Srbije, a u cilju kontrole preduzimanja preventivnih mera radi zaštite života i zdravlja zaposlenih i suzbijanja sive ekonomije, ističe se u saopštenju.