Pokrajina izdvojila 24 miliona dinara za investicije u poljoprivredi – Uručeno 70 novih ugovora
| Izvor: Beta/Tanjug

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je u četvrtak, 30. marta 2017. godine, 70 ugovora u vrednosti od oko 24 miliona dinara poljoprivrednicima iz Vojvodine.

Bespovratna sredstva namenjena su za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara, zatim za nabavku plastenika, te za opremanje stočarskih farmi i investicije u pčelarstvo.

– Novina u novoj konkursnoj godini jeste da se bespovratna sredstva utvrđuju u iznosu do 60% ukupne vrednosti investicije, umesto 50% koliko je bilo prethodnih godina. Istovremeno, za fizička lica i preduzetnike čija se investicija nalazi na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i za poljoprivrednike mlađe od 40 godina i žene nosioce gazdinstva, povrat sredstava utvrđuje se u iznosu do 70% ukupne vrednosti investicije – rekao je resorni sekretar Vuk Radojević.

Za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara bespovratna sredstva dobila su 32 poljoprivrednika, a ukupna vrednost investicije je 29,2 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 15,4 miliona dinara. Realizacijom tih investicija još 121 hektar oranica u Vojvodini u budućnosti biće pod zalivnim sistemima.

Sedam ugovora namenjeno je za podizanje plastenika, njihova ukupna vrednost je četiri miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno 2,7 miliona dinara. Kako je naveo Radojević, realizacijom tih investicija pod plastenicima će biti još 10 hektara u Vojvodini.

Ugovori vredni 4,6 miliona dinara potpisani su sa 27 pčelara iz Vojvodine, a novac je opredeljen za nabavku nove opreme za pčelarstvo i novih pčelinjih društava.

Za opremanje stočarskih farmi odobrene su četiri prijave u vrednosti od 748.000 dinara, od čega je Pokrajina izdvojila 374.000 dinara.

Vuk Radojević je dodao da je stočarima u Vojvodini po ovoj konkursnoj liniji u 2017. godini na raspolaganju ukupno 50 miliona dinara.