Poljacima sve interesantniji srpski proizvodi
| Izvor: eKapija

Srbija je u prošloj godini zabeležila značajan rast izvoza u Poljsku, dok je u istom periodu bio primetan blagi pad uvoza iz te zemlje.
To je izjavila otpravnica poslova i šef političko-ekonomskog odelenja poljske ambasade u Srbiji Hana Dalevska-Grenj, navodeći da je rast srpskog izvoza u 2015. Iznosio čak 16 odsto, dok je na drugoj strani poljski izvoz u Srbiji zabeležio blagi pad od oko 6 procenata.

– Razmena dve zemlje je sve veća, za poslednjih pet godina je više nego duplirana. 2010. je iznosila 358 mil EUR, dok je u 2014. Dostigla 836 mil EUR – kazala je Dalevska-Grenj.

I pored toga, kaže da smatra da prostora za proširenje saradnje ima još mnogo.

Dalevska-Grenj navodi da postoji interes poljskih investitora da dođu u Srbiju, ali da uslovi poslovanja još nisudovoljno dobri, ali se popravljaju. Najviše upita ambasadi stiže, kako kaže, od kompanija iz poljoprivrednog i sektora železničkog prevoza.

Poljska bi Srbiji mogla da bude i dobar uzor u postupku pridruženja Evropskoj uniji, pogotovo njena iskustva u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, navle je otpravnica poslova.

Dalevska-Grenj je posebno istakla poljsku poljoprivredu koja je jako dobro iskoristila novac iz evropskih izvora da podigne konkurentnost tog sektora, što joj je omogućilo da bude ravnopravan igrač na tržištu.

Poljska poljoprivreda je svoju snagu pokazala, kako dodaje, i tome što je pronašla potpuno nova tržišta za proizvode nakon što je Rusija za njih zatvorila granice, kao odgovor na sankcije Zapada.

Dalevska-Grenj je navela da je Poljska izrasla u razvijenu ekonomiju zahvaljujući tome što je jako dobro iskoristila reforme iz 90-ih godina, zatim što se dosledno pridržavala fiskalne discipline, što još uvek ima sopstvenu valutu, dobro je koristila novac EU, a i veliko je tržište koje u trenucima neravnoteža može da apsorbuje određene šokove.