Poljoprivrednici u Jagodini oslobođeni poreza na šume i oranice
| Izvor: Tanjug
Gradsko veće Skupštine Jagodine, donelo je odluku da poljoprivrednici u 2017. godini ne plaćaju porez i poljoprivredno i šumsko zemljište.

O toj odluci izjasniće se odbornici Skupštine grada na sednici 29. novembra, rečeno je u Upravi grada.

Ovakva odluka je donesena „zbog teške ekonomske situacije i stvaranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede“, stoji u obrazloženju koga je potpisao predsednik Gradskog veća Ratko Stevanović.

Jagodina ima 6.358 domaćinstava, prema poslednjem popisu poljoprivrede, koji obrađuju 18.790 hektara zemljišta.

Poljoprivrednici Jagodine ovog poreza bili su oslobođenju i poslednjih šest godine „u cilju prevazilaženja ekonomske križe i pomoći poljoprivredi grada Jagodine da ublaži posledice krize u ovoj grani delatnosti“.

Gradsko veće je donelo odluku i da porez na imovinu u 2017.godini bude isti kao o ove godine.

– Stopa poreza na imovinu na prava na nepokretnosti obeveznika koji vode poslovne knjige iznosiće 0,4 odsto, stopa poraza na građevinsko zemljište koji ne vode poslovne knjige 0,3 odsto – stoji u obrazloženju.

Predložene stope poreza su u „okviru poreskih stopa definisanih Zakonom o porezima na imovinu“.

Obračun poreza na imovinu vršiće se „prema zonama i tržišnim cenama metra kvadratnog određenih odlukom Skupštine grada“.

U prvoj zoni Jagodine, cena kvadratnog metra građevinskog zemljišta, predlog je Gradskog veća, da u 2017.godini bude 6.050 dinara, stanova i kuća 71.068 dinara, poslovnih zgrada i građevinskih objekata koji služe za obavljanje delatnosti 119.673 dinara, garaža i garažnih mesta 25.751 dinara.