Poljoprivrednicima u Vojvodini 306 miliona dinara – Potpisano 214 ugovora o dodeli subvencija
| Izvor: Beta

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dodelio je u petak (12. maja 2017. godine) 214 ugovora za bespovratna sredstva iz budžeta u ukupnoj vrednosti većoj od 306 miliona dinara, a novac sa tog konkursa dobilo je više od 200 poljoprivrednih proizvođača iz Vojvodine.

Subvencije su dodeljene za tri mere agrarne politike koju je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2017. godini namenio intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno u sisteme za navodnjavanje, biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru i sisteme protivgradnih mreža.

Mirović je rekao da je u ovoj godini u pokrajinskom budžetu za agrar predviđeno osam milijardi dinara, što je pojedinačno i nominalno najveći iznos do sada, a najavio je da će takvi iznosi biti opredeljivani i sledeće i narednih godina.

Mirović je dodao da će konkursi biti efikasnije sprovođeni u nadolazećim godinama, kao i da će sledeće 1. februara biti raspisan što veći broj konkursa, kako bi poljoprivredni proizvođači mogli na vreme da planiraju svoje aktivnosti.

On je najavio i da će pokrajina pokušati da pronađe dodatna sredstva iz Razvojnog fonda Vojvodine za kredite Fonda za razvoj poljoprivrede, koji su namenjeni za nabavku poljoprivrednih mašina pod povoljnim uslovima.

Fond za razvoj poljoprivrede je realizovao 200 ugovora za nabavku poljoprivredne mehanizacije, a interesovanje je danas naraslo na više od 700 zahteva.

Mirović je naveo da se Pokrajinska vlada orijentisala na one kojima zaista treba pomoć, jer „oni, koji imaju više od 300, 400, 500 i 1.000 hektara mogu i sami“, dok su manji i srednji proizvođači ugroženiji.