Poljska želi saradnju sa Srbijom u oblasti energetike, transporta i hrane
| Izvor: eKapija

Privrede Poljske i Srbije, radi unapređenja buduće saradnje, treba da sarađuju više sektorski, po delatnostima, uz aktivnu podršku privrednih komora, rekao je Milivoje Miletić, v.d. predsednika Privredne komore Srbije (PKS) na Forumu Poljska – Srbija koji je održan juče u Beogradu.
Miletić je podsetio da Srbija ulazi u drugu godinu primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji predstavlja pravni okvir za odnose Srbije i Evropske unije do stupanja naše zemlje u članstvo EU. Interes da se saradnja sa Poljskom intenzivira je nedvosmislen i Srbija teži da, u prvom planu, predstavi nove podsticaje za privlačenje investicija, razvoj novih tehnologija, inovativnost i kreativnost mladih stručnjaka, rekao je Miletić.

On je istakao da je potrebno da privrede dveju zemalja ubuduće sarađuju više sektorski, po delatnostima, a u tome značajnu ulogu treba da ima saradnja privrednih komora, čiji potencijal ni približno nije iskorišćen.

Prema rečima Stevana Nikčevića, državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, koji je kopredsedavajući Mešovitog komiteta sa srpske strane, ekonomski odnosi Srbije i Poljske razvijaju se povoljno u poslednjih 10 godina, a robna razmena povećana je sa 115 mil EUR u 2003. godini na 937 mil EUR u 2013. Nikčević je naveo da je Poljska osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, a peti među zemljama EU. Neophodno je balansiranje razmene, pre svega povećavanjem srpskog izvoza koji znatno zaostaje za uvozom. Tako je spoljnotrgovinski deficit Srbije u razmeni sa tom zemljom, prošle godine iznosio 527 mil EUR, a pokrivenost uvoza izvozom bila je samo 28%.
baner1
Ove godine srpski izvoz je povećan 15,6% i iznosi 112 mil EUR, ali je uvoz povećan 18,7% i dostigao je 397 mil EUR, rekao je Nikčević. Ukupne poljske investicije u Srbiji iznose 40 mil EUR i na našem tržištu prisutno je 11 poljskih firmi, u oblasti autoindustrije, građevinarstva, energetike, hemije i IT sektora.

Poljski ambasador u Beogradu Aleksandar Hećko je rekao da je Poljska spremna da Srbiji prenese svoja iskustva u korišćenju fonodva EU, u čemu je bila mnogo uspešnija od Italije i Austrije. On je dodao da su poljski poljoprivrednici 100 odsto iskoristili sredstva iz evropskih fondova, što je jedinstven slučaj.

Predsednik Balkansko – poljske komore Andrej Zarajčik je rekao da postoji veliko interesovanje poljskih firmi za saradnju u oblasti energetike, transporta, proizvodnje hrane, dodajući da je ta zemlja veliki investitor i da sada razmatra mogućnost ulaganja u Srbiji.

Srpski konzul u Katovicama Ranko Tomović koji je aktivno učestvovao u pripremi i realizaciji drugog poslovnog foruma Srbija – Poljska, rekao je da se skupovi svake godine održavaju naizmenično, kao i da je saradnja koncentrisana na rudarstvo, energetiku i transport. Narednih godina planirane su posebne privredne misije po pojedinim delatnostima.

Savetnik za strana ulaganja SIEPA Filip Kuntić predstavio je prednosti ulaganja u Srbiji, poreske i finansijske podsticaje i mere za poboljšanje poslovnog ambijenta.

Ekonomski i politički odnosi Srbije i Poljske izuzetno su dobri, ali ima još dosta neiskorišćenog prostora za unapređenje privredne saradnje, rekla je Aleksandra Stanarević, direktorka Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS. Poslovni forum privrednika održava se uoči zasedanja Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Poljske, koja će u toku dana raspravljati na ekspertskom nivou, a sutra će biti održan plenarni sastanak, navela je Stanarević.

Nakon plenarnog dela poslovnog foruma, poljski i srpski privrednici imali su niz bilateralnih sastanaka, navedeno je na sajtu PKS-a.