Poreska uprava počela aktivnosti na utvrđivanju visine paušalnog prihoda – Prva rešenja onima koji su se prijavili od 2015.
| Izvor: Euractiv

Poreska uprava je „počela aktivnosti na utvrđivanju visine paušalnog prihoda i donošenju rešenja i doprinosa“. Rešenja će prvo biti izdavana preduzetnicima koji su prošle i ove godine prijavili delatnost, pošto obveznici koji su ranije počeli delatnost mogu da plaćaju porez po rešenju po poslednjem rešenju koje se dobili.

Iz Ministarstva finansija i Poreske uprave kažu da će do donošenja nove uredbe visina prihoda, porez, kao i doprinosi za socijalno osiguranje biti utvrđivanji u skladu sa sadašnjom uredbom o paušalnom porezu.

Preduzetnici koji paušalno plaćaju porez, naime, poslednji put su dobili rešenje za 2014. godinu i od tada čekaju na nova rešenja, što im otežava poslovanje i ostvarivanje njihovih prava. Oni koji su prijavili samostalnu delatnost tokom 2015. i 2016. nemaju poresko rešenje po kome bi plaćali akontaciju.

Direktor Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić je rekao da je praksa u drugim zemljama da obveznik nije dužan da plaća porez bez rešenja, dok je u Srbiji u obavezi da nastave da plaćaju po starom rešenju. – Poreski obveznici prinuđeni su da napamet odvajaju iznose i plaćaju, a kada rešenja stignu sa zakašnjenjem problem predstavljaju iznosi koji se se u međuvremenu nagomilali, što je jako teško platiti odjednom – rekao je on.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da to udruženje insistira na promenama koje bi bile predvidljive za poslodavce i ocenio da i država treba da snosi posledice kao i poreski obveznik.

– Neophodno je da dođe vreme kada će država i obveznici biti ravnopravni, da država plaća za greške kao i obaveznik – rekao je on i podsetio da obveznik, ako plati manji iznos poreza, očekuju sankcije i kamate, dok država, ako obveznik uplati više, nije obavezna da plati kamate.

Atanacković i Rajić su ocenili u osnovni problem leži u zastareloj organizaciji Poreske uprave koja nema kvalitetne informacione sisteme i mora se modernizovati. Rajić je rekao i da privrednici u anketama Poresku upravu stavljaju na prvo mesto kao najgore organizovanu upravu u zemlju, i dodao da je taj sistem inače zatvorena institucija za komunikaciju s privredom.