Poreski savetnici predlažu izmenu propisa – Ne procesuirati obveznike koji se sami prijave

Poreski savetnici predlažu izmenu propisa – Ne procesuirati obveznike koji se sami prijave
| Izvor: eKapija

Udruženje poreskih savetnika Srbije odlučilo je da Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde uputi predlog da se prekršajno i krivično ne procesuiraju poreski obveznici, fizička i pravna lica, koji zakasne sa predajom poreske prijave i uplatom poreza, ali izmire poreske dugove po principu samoprijavljivanja.

Kako se navodi u saopštenju, Udruženje je ovaj zaključak usvojilo na svom trećem kongresu, održanom u Aranđelovcu 19. i 20. maja 2017. godine, na kome su predstavljena stručna tumačenja primene aktuelnih poreskih i računovodstvenih zakona u Srbiji.

Nekoliko tema privuklo je posebnu pažnju na Kongresu, poput primene Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, primene člana 12 Zakona o PDV-u, zatim primena izmena zakona o porezu na dohodak građana, kao i poreski aspekt zajedničkog ulaganja u građevinarstvu, udruživanjem domaćih investitora.

– Uloga poreskih savetnika u Srbiji, kao i svuda u svetu, predstavlja integraciju znanja, kako iz oblasti ekonomskih, tako i iz oblasti pravnih nauka. Zato je Kongresu poreskih savetnika u Aranđelovcu prisustvovao i predstavnik advokata koji je uspešno obradio temu krivične odgovornosti fizičkih lica kod samoprijavljivanja dohotka – navodi se u saopštenju Udruženja.

Poreski savetnici podsećaju da je prošlogodišnji predlog, odnosno zaključak drugog Kongresa Udruženja – da se podigne, odnosno uveća granični iznos za krivično delo, prihvaćen i da je promenom zakona taj iznos podignut sa 150.000 dinara na 500.000 dinara.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *