Poreski savetnici predlažu izmenu propisa – Ne procesuirati obveznike koji se sami prijave
| Izvor: eKapija

Udruženje poreskih savetnika Srbije odlučilo je da Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde uputi predlog da se prekršajno i krivično ne procesuiraju poreski obveznici, fizička i pravna lica, koji zakasne sa predajom poreske prijave i uplatom poreza, ali izmire poreske dugove po principu samoprijavljivanja.

Kako se navodi u saopštenju, Udruženje je ovaj zaključak usvojilo na svom trećem kongresu, održanom u Aranđelovcu 19. i 20. maja 2017. godine, na kome su predstavljena stručna tumačenja primene aktuelnih poreskih i računovodstvenih zakona u Srbiji.

Nekoliko tema privuklo je posebnu pažnju na Kongresu, poput primene Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, primene člana 12 Zakona o PDV-u, zatim primena izmena zakona o porezu na dohodak građana, kao i poreski aspekt zajedničkog ulaganja u građevinarstvu, udruživanjem domaćih investitora.

– Uloga poreskih savetnika u Srbiji, kao i svuda u svetu, predstavlja integraciju znanja, kako iz oblasti ekonomskih, tako i iz oblasti pravnih nauka. Zato je Kongresu poreskih savetnika u Aranđelovcu prisustvovao i predstavnik advokata koji je uspešno obradio temu krivične odgovornosti fizičkih lica kod samoprijavljivanja dohotka – navodi se u saopštenju Udruženja.

Poreski savetnici podsećaju da je prošlogodišnji predlog, odnosno zaključak drugog Kongresa Udruženja – da se podigne, odnosno uveća granični iznos za krivično delo, prihvaćen i da je promenom zakona taj iznos podignut sa 150.000 dinara na 500.000 dinara.