Porodica iz Kladova uvećala stado zahvaljujući donaciji EU – Nastavljen program pomoći poplavljenim područjima
| Izvor: eKapija

Porodica Trajilović iz zaseoka Planinica kod Kladova, čijem su domaćinstvu poplave 2014. godine nanele veliku štetu, uvećala je svoje stado ovaca zahvaljujući donaciji Evropske unije i FAO.

– Od bujice nam je pre dve godine stradalo šestoro jagnjadi koja su bila u ogradi kraj potoka. Uz štetu na žitu i livadama, koju smo imali zbog kišne godine, to nas je još više unazadilo – kaže Leposava Trajilović.

Nakon poplava domaćinstvo Trajilovića prijavilo se za program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, koji sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Kako njihovi osnovni izvori prihoda za život potiču od stoke, prioritet im je bio da dobiju jagnjad. Osim ove porodice, još osam poljoprivrednih domaćinstava iz Kladova i Majdanpeka dobilo je ili će dobiti stoku do kraja avgusta.

U domaćinstvu Trajilovića, inače, žive Vinet i njegova supruga Tanja i njihova deca, trogodišnja Milijana i dvogodišnji Mladen, a tu je i Vinetova majka, baka Leposava. Porodica živi od stočarstva, gaje ovce, krave i svinje i imaju prihode od njihove prodaje i od prodaje sira i mleka. Vinet i Tanja rade u polju i brinu o stoci, dok Leposava uglavnom brine o deci i kući.

Od 8,5 hektara zemlje koju obrađuju oko 2,5 hektara je njihovo zemljište – registrovano poljoprivredno gazdinstvo, dok je ostalo pod zakupom. Oko 2,5 ha je pod žitaricama (kukuruz, ovas, tritikale), a kose i nekoliko hektara livada. Imaju stari traktor i nešto od priključnih mašina, ostatak pozajmljuju od suseda.

Usled bujičnih poplava i stalnih kiša koje su padale 2014. godine, na imanju Trajilovića su stradali usevi i livade, značajno je bio smanjen njihov prinos i kvalitet; ovas i tritikale su polegli, bilo je problema pri žetvi, kukuruz je buđao, teško se čuvao.

Početkom jula, FAO je na imanje Trajilovića isporučio sedam visokokvalitetnih jagnjadi.

– Jagnjad koju smo dobili značajno će doprineti da povećamo stado, a poboljšaćemo i njegov kvalitet jer ćemo žensku jagnjad koju budemo dobijali ostavljati za dalji priplod. Najvažnije nam je da deca budu dobro, onda će sve biti dobro – kaže Leposava.

Domaćinstvo Trajilovića je jedno od ukupno 3.803 domaćinstava u istočnoj Srbiji koja su do sada dobila neki od 23 paketa pomoći koju je FAO isporučivao u okviru programa „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“. Očekuje se da će do kraja godine ukupno 5.113 poljoprivrednih domaćinstava iz opština Boljevac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Svrljig i Zaječar učestvovati u ovom programu pomoći EU.