Posao za 100 najboljih studenata medicine
Izvor: RTS

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar najavio je da će zahvaljujući odgovornom radu Vlade u narednih par nedelja posao dobiti 100 najboljih studenata koji su završili medicinu u protekle dve i po godine.

Lončar je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će svršeni studenti, pored posla, dobiti i mogućnost specijalizacije i upisa doktorskih studija da bi država zadržala najbolje u Srbiji, što je dogovoreno na njegovom sastanku sa dekanima medicinskih fakulteta.

Prema njegovim rečima, obaviće se pojedinački razgovori sa kandidatima, a Ministarstvo će se potruditi da izađe u susret njihovim željama vezanim za izbor specijalizacije i to u kojim zdravstvenim ustanovama žele da rade.

Ukoliko želje ne budu mogle da im se ispune, kako je dodao, biće im ponuđene druge opcije.

Na nama je velika odgovornost, kakvu selekciju kadrova sada napravimo, takvo će nam biti zdravstvo u budućnosti.

Kada je reč o dinamici zapošljavanja, on je rekao da je sa medicinskim fakultetima dogovoreno da im na svakih šest meseci pošalju 50 najboljih studenata, i ponovio da je Vlada Srbije izdvojila dovoljno novca za njihovo zapošljavanje i usavršavanje.

Ministar je ukazao na to da zapošljavanje najboljih diplomaca ne remeti planirana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama za ovu godinu i da će se konkursi za prijem lekara organizovati kako je predviđeno kadrovskim planom.

Ovo je, kako je istakao, dodatno zapošljavanje i nema veze sa planiranim zapošljavanjem za ovu godinu, sa ciljem da se najbolji diplomci, sada već mladi lekari, zadrže u Srbiji.

Lončar je podsetio na to da je do danas zaposleno više od 1.300 ljudi u zdravstvu, od kojih su 419 lekari.