Poslodavca koji zapošljava na crno ne bi prijavilo 66% građana – NALED predstavio rezultate istraživanja o sivoj ekonomiji
| Izvor: eKapija

Sa predstavljanja istraživanja Podrška građana Srbije suzbijanju sive ekonomije najveća je u poslednje tri godine i dostigla je 94%, dok 60% smatra da je država odlučna da se izbori sa tim problemom, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), predstavljeno u četvrtak (23. mart 2017. godine).

Po istraživanju, koje je u februaru sproveo Ipsos strategic marketing, skoro polovina ispitanika smatra da je obim sive zone smanjen u poslednjih godinu dana, saopštio je NALED.

Čak dve trećine građana ocenjuje da država ne kažnjava adekvatno poslovanje u sivoj zoni.

Primetno je da građani nedovoljno prepoznaju svoju ulogu u suzbijanju sive ekonomije i 66% ističe da nije spremno da prijavi poslodavca koji zapošljava na crno, iz straha za radno mesto.

Takođe, 80% ispitanika ne bi prijavilo radnju ili kafe gde ne dobiju fiskalni račun jer im nije potreban, ne žele da ulaze u raspravu ili smatraju da država o tome treba da vodi računa.

Veliki pomak, kako je ocenjeno, jeste pad broja građana koji nikad ne traže račun – sa 50 na 29%, dok izazov ostaje kupovina na crno, s obzirom na to da čak 20% građana bar ponekad kupuje akciznu robu (kafu rezani duvan, alkoholna pića, cigarete i benzin) na nelegalnim mestima prodaje.

U nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi do sad je poslato 66 miliona fiskalnih računa i slipova minimalne vrednosti 5,2 milijarde dinara, te se time, po proceni organizatora te igre, u državni budžet slio najmanje 7,1 mil EUR.