„Pošta Srbije“ od jeseni uvodi fiksnu telefoniju – Uskoro i menjačnice
| Izvor: Beta

„Pošta Srbije“ će od ove jeseni uvesti usluge fiksne telefonije i početi da nudi objedinjene pakete fiksne telefonije, kablovske televizije i interneta, najavio je u petak (12. juna 2015. godine) generalni direktor tog javnog preduzeća Milan Krkobabić.
baner1
On je novinarima rekao da će „Pošta“ te usluge moći da ponudi po ceni nižoj od bilo kojeg drugog operatera.

– „Pošta“ je već podnela zahteve (za fiksnu telefoniji), uskoro ćemo realizovati nova tehnološka rešenja primerena ovom novom vremenu – rekao je Krkobabić.

Generalni direktor „Pošte“ je podsetio se to javno preduzeće ranije bavilo uslugama fiksne telefonije, koje su 1997. izdvojene u novoformirani „Telekom Srbije“, ali da ljudi u Srbiji i sad često kažu „telefon ne radi kriva je Pošta“.

– Kompanija mora da raste i razvija se, pre svega u tehnološkom smislu. Nastavljamo ulaganje u informacione tehnologije, kao jedan od ključnih sektora za savremene pošte u svetu – rekao je generalni direktor „Pošte Srbije“.

Krkobabić je najavio i da će „Pošta Srbije“ razvijati i finansijske usluge.

– To je segment usluga gde će „Pošta“ sa promenom zakonskih rešenja o obavljanju platnog prometa od jeseni biti u prvom planu – rekao je on.

Krkobabić je ocenio da se u sektoru finansijskih usluga poslovne banke polako ali sigurno povlače iz onih delova u kojima nemaju interes i da već u 16 opština nema ni jedne poslovne banke, a do je „Pošta Srbije“ prisutna u svakoj opštini u Srbiji i ima četiri puta veći broj finansijskih transakcija nego sve poslovne banke zajedno.

Pored toga, dodao je, veoma brzo će „Pošte Srbije“ početi da se bave menjačkim poslovima.

– Vrlo brzo otvaramo menjačnice, to smo i nekada radili, a uvode se i poslovi posredovanja u osiguranju – rekao je generalni direktor „Pošte Srbije“.

Krkobabić je rekao i da je za prva tri meseca 2015. Pošta imala neto dobit od osam miliona evra, što je za 2,2 mil EUR više nego u istom periodu prošle godine.

– Ovim tempom sigurno ćemo preći iznos dobiti od 30 mil EUR na godišnjem nivou – rekao je Krkobavić i istakao da je „Pošta Srbije“ dokaz da javna preduzeća u Srbiji mogu da posluju profitabilno, investiraju i razvijaju se.

Na pitanje da li će „Pošta Srbije“ preuzeti sistem specijalnih komunikacionih veza obaveštajnih službi i policije zbog prodaje „Telekoma Srbije“, Krkobabić je rekao da je to u nadležnosti Vlade Srbije.

– Proces izmeštanja sistema specijalnih veza je u nadležnosti Vlade Srbije. Pošta Srbije će kao javno preduzeće obaviti svoj deo posla u onoj meri u kojoj joj bude poveren. Imamo dovoljne kapaciteta da to uradimo, „Pošta Srbije“ je jedan uređen sistem – rekao je Krkobabić.