Potpisan ugovor sa kompanijom „Lear“ – Podsticaji za zapošljavanje za još 6 investitora, posao za 6.000 radnika
| Izvor: eKapija

Ministarstvo privrede i kompanija „Lear Corporation“ potpisali su u petak ugovor o dodeli podsticajnih sredstava ovoj kompaniji za realizaciju investicionog projekta izgradnje postrojenja za proizvodnju kablovskih snopova u Novom Sadu, čijim sprovođenjem će biti zaposleno 2.000 radnika na neodređeno vreme, u periodu od tri naredne godine.

Ulaganje u osnovna sredstva „Lear Corporation“ iznosiće najmanje 14,3 mil EUR.

„Lear Corporation“ u Srbiji će biti deo grupacije koja obavlja delatnosti u polju elektro-distributivnih sistema za vodeće svetske brendove putničkih vozila. U poslednje tri godine „Lear Corporation“ grupacija ima promet 17 mlrd USD, a trenutno zapošljava više od 130.000 ljudi.

Vlada Srbije je usvojila zaključak o dodeli podsticajnih sredstava za sedam novih investicija, među kojima je i „Lear Corporation“, koje će omogućiti otvaranje najmanje 6.042 radna mesta i ovlastila ministra privrede Željka Sertića da potpiše ugovore o podsticajima.

Investitori su se obavezali da na ime bruto zarada u naredne tri godine isplate više od 532,1 mil EUR.

Investicioni projekti podrazumevaju izgradnju novih postrojenja i pogona ili ulaganje braunfild lokacije u Novom Sadu, Vranju, Aranđelovcu, Prokuplje, Beorgadu, Inđiji i Nišu.

Kompanije koje su dobile podsticaje su „Lear Corporation“, „Weibo-Group“, „Banja Komerc Bekament“, „Leoni WCS“, „SR Technics Services“, „IGB AUTOMOTIVE COMP“ i „Aster textile“. One posluju u oblasti proizvodnje električne opreme, elektrodistributivnih sistema, materijala za građevinarstvo, tekstila, grejača za motorna vozila, opreme za remont i održavanje vazduhoplova.

Vlada Srbije će ovih sedam investicija u naredne tri godine podržati sa 26,5 mil EUR podsticaja.