Povećana spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga – Za šest meseci 2016. suficit 7,23 mil USD
| Izvor: Beta

U Rasinskom okrugu u prvih šest meseci zabeležen je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 7,23 mil USD, izvoz je u odnosu na isti period prošle godine povećan za 29%, a uvoz za 42%, saopštila je kruševačka Regionalna privredna komora.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga u periodu januar – jun iznosi 213,76 mil USD, vrednost izvezene robe je 110,49 mil USD, u odnosu na isti period prošle godine izvoz je povećan za 29%, dok ukupan uvoz iznosi 103,26 mil USD, što je povećanje od 42%“, navedeno je u Izveštaju RPK.U ovom periodu ostvaren je suficit od 7,23 mil USD, odnosno pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 107%.

Privrednici iz Rasinskog okruga su u prvih šest meseci najviše izvozili u Rusku federaciju, oko 15 mil USD, u Veliku Britaniju 14,66 mil USD, kao i u Nemačku i SAD po oko 10 mil USD.

Najviše se uvozilo iz Ruske federacije, 18,85 mil USD, Nemačke 11,45 i iz Kine 7,84 mil USD.

U prvoj polovini godine u izvozu iz Rasinskog okruga dominirale su putničke i traktorske gume, maline, artiljerijsko oružje, voda, jagode, jabuke, sadnice, kupine, crna vina.

Najznačaniji izvoznici su Cooper Tyres, Trayal, Vino Župa, PPT Namenska i PPT Petoletka Trstenik, Botunjac Fruit Orašje, Fru Com Plus Varvarin, Voće produkt Brus, Kolarević Pojate.

Podaci pokazuju i da je više od polovine izvoza Rasinskog okruga plasirano na tržište Evropske unije, dok je petina otišla na tržište bivše Jugoslavije.