Povećana spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga – Za šest meseci 2016. suficit 7,23 mil USD

Povećana spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga – Za šest meseci 2016. suficit 7,23 mil USD
| Izvor: Beta

U Rasinskom okrugu u prvih šest meseci zabeležen je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 7,23 mil USD, izvoz je u odnosu na isti period prošle godine povećan za 29%, a uvoz za 42%, saopštila je kruševačka Regionalna privredna komora.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga u periodu januar – jun iznosi 213,76 mil USD, vrednost izvezene robe je 110,49 mil USD, u odnosu na isti period prošle godine izvoz je povećan za 29%, dok ukupan uvoz iznosi 103,26 mil USD, što je povećanje od 42%“, navedeno je u Izveštaju RPK.U ovom periodu ostvaren je suficit od 7,23 mil USD, odnosno pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 107%.

Privrednici iz Rasinskog okruga su u prvih šest meseci najviše izvozili u Rusku federaciju, oko 15 mil USD, u Veliku Britaniju 14,66 mil USD, kao i u Nemačku i SAD po oko 10 mil USD.

Najviše se uvozilo iz Ruske federacije, 18,85 mil USD, Nemačke 11,45 i iz Kine 7,84 mil USD.

U prvoj polovini godine u izvozu iz Rasinskog okruga dominirale su putničke i traktorske gume, maline, artiljerijsko oružje, voda, jagode, jabuke, sadnice, kupine, crna vina.

Najznačaniji izvoznici su Cooper Tyres, Trayal, Vino Župa, PPT Namenska i PPT Petoletka Trstenik, Botunjac Fruit Orašje, Fru Com Plus Varvarin, Voće produkt Brus, Kolarević Pojate.

Podaci pokazuju i da je više od polovine izvoza Rasinskog okruga plasirano na tržište Evropske unije, dok je petina otišla na tržište bivše Jugoslavije.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *