Požarevačka fabrika tekstila Ringelsan počinje obuke radnika – Prve isporuke robe do kraja aprila

Turska tekstilna kompanija Ringelsan koja je u junu prošle godine počela izgradnju i opremanje fabrike na prostoru i u halama požarevačke šećerane, koju je Grad Požarevac otkupio, počinje od 15. februara obuku prvih 300 radnika. Ujedno će raditi na proizvodima koje će se isporučiti inostranom kupcu.

Prema rečima izvora lista Danas iz lokalne samouprave, fabrika je u završnoj fazi tehničkog i tehnološkog osposobljavanja. Već su potpisani višemiliomski ugovori sa stranim kupcima, koji su oročeni, te prva isporuka proizvoda iz Požarevca mora da se realizuje do kraja aprila 2018.

Ringelsan se zbog toga obratio Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kako bi što pre pokrenuo obuku radnika. U prvoj fazi, u naredna tri meseca, biće obučeno i zaposleno 300 radnika. Tekstilci bi trebalo da budu zaposleni na neodređeno vreme, piše Danas.

– Nakon uspešno završene obuke, zasnovaće se radni odnos na neodređeno vreme, sa naknadom za rad koja će biti uvećana za 20% od minimalne cene rada. Radnicima koji rade složenije poslove, zarada će biti određena u skladu sa njihovim kvalifikacijama i stručnom spremom – kaže izvor Danasa.

Prema ranijem dogovoru menandžmenta Ringelsana i predstavnika lokalne samouprave, turska kompanija trebalo bi da u narednom periodu zaposli više od 1.000 radnika u nekoliko faza. Zapošljavanje će se odvijati kvartalno, piše Danas.