Predstavnici kompanije HiQ posetili Srbiju – Šveđani nude rešenja za bezgotovinsko plaćanje
| Izvor: Danas

Stručnjaci tima švedske IT consulting kompanije HiQ koja se bavi razvijanjem različitih rešenja za bezgotovinsko plaćanje su u poseti Srbiji, kako bi razgovarali sa zainteresovanim domaćim kompanijama, stručnjacima i našim vlastima i istražili mogućnosti domaćeg tržišta za razvoj novih rešenja na tom polju.
– Naši klijenti su u gotovo svim industrijama, ali se fokusiramo na zdravstvo i finansijske tehnologije. Švedska je na putu da postane takozvano „cashless society“, odnosno društvo gde se sve transakcije obavljaju putem kartica, telefona. Tek 2% transakcija se obavi gotovinski. Za nas, novac nije nešto fizičko, već brojke u vašoj internet banci. Razvili smo mnoga rešenja za plaćanje putem mobilnog telefona, ja sama nisam upotrebila gotov novac već četiri godine. Naša rešenja najviše se koriste u Švedskoj i Finskoj, a jedna od najpoznatijih mobilnih aplikacija za onlajn plaćanje koju je razvila ova kompanija je Swish, sa oko 5,5 miliona korisnika i milion transakcija dnevno – kaže Ana Lindval iz HiQ.Swish,

Ona dodaje da je ovaj dvodnevni boravak u Srbiji imao za cilj da se istraži drugačije okruženje i pronađu nove ideje ili načini da se već postojeći koncepti prilagode, kako bi koncept „cashless society“, bio primenjiv i u našoj zemlji.

– Primera radi, u Srbiji taksi ne može da se plati karticom i to je za mene novina – dodaje Lindval.

Kako kaže, nada se mogućim rešenjima prilagođenim Srbiji za plaćanje poreza, koja bi doprinela vidljivosti novca i smanjenju sive ekonomije.