Preduzeća sa juga Srbije ostvarila spoljnotrgovinsku razmenu od 1,7 mlrd USD u prvih 11 meseci 2015.
| Izvor: Beta

Preduzeća sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ostvarila su od januara do novembra 2015. spoljnotrgovinsku razmenu od 1,7 mlrd USD, što je u odnosu na isti period 2014. godine povećanje za 138 mil USD ili 9% , pokazuju podaci Regionalne privredne komore Niš.

– Izvoz sa područja pomenuta tri okruga iznosio je 916 mil USD, i u odnosu na pretprošlu godinu povećan je za 8%, dok je uvoz iznosio 758 mil, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodni rezultat za 11% – izjavio je za „Betu“ rukovodilac Ekonomskog sektora RPK Niš Vladan Stanojević.

Prema njegovim rečima pokrivenost uvoza izvozom na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga u prvih 11 meseci prošle godine bila je 121%, a u istom periodu na području čitave zemlje pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 72%.

Najveći izvoznik sa područja koje obuhvata RPK Niš je kompanija „Tigar“ iz Pirota sa učešćem u ukupnom izvozu regiona od 32% , a za njim slede niški „Philip Morris“, prokupački „Leoni“ i „Grammer“ iz Aleksinca. Ove kompanije se takođe nalaze i na listi najvećih uvoznika.

Vrednost izvoza prvih deset firmi izvoznika sa ovog područja čini 82% ukupnog izvoza na regionu, dok vrednost najvećih 10 uvoznika čini 74% ukupno ostvarenog uvoza.

Kako je istakao Stanojević, ostvareni spoljnotrgovinski promet preduzeća sa ovog područja učestvuje sa 5,6% u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu Srbije i to 7,2% u izvozu i 4,4% u uvozu.