Preduzetničko vaspitanje novi predmet u osnovnim školama – Poslodavcima potrebni obučeni radnici
| Izvor: Tanjug

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da se radi na posebnom zakonu za osnovne škole kojim će biti uveden novi predmet preduzetničko vaspitanje. On je objasnio da to ne znači da će deca biti opterećena sa više časova, već da će od petog razreda preduzetničko vaspitanje učiti kroz tehničko obrazovanje.

Šarčević kaže da od sledeće nedelje počinje rad na više zakona kojim će se omogućiti poslodavcima veću ulogu u sistemu obrazovanja.

– Ne menjamo zakone zbog ne znam čega, već zbog promena kvaliteta obrazovanja u Srbiji i želje da mladi ljudi dođu do svog parčeta hleba – rekao je ministar.

On je pojasnio da poslodavac ima potrebu da dobije radnika koji je obučen, te da je u školovanju takvih kadrova neophodna saradnja škola, lokalne samoprave, privrede.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su se sklopile kockice da se uvede dualno obrazovanje u škole, te da je prelomni momenat da se kaže da li ćemo školovati buduće generacije za evropsko tržište rada ili će se školovati izgubljene generacije.

Prema njegovim rečima, suština dualnog obrazovanja je da se učenici školuju u školi, a da dobar deo svog učenja imaju na radnom mestu u fabrikama, a da mentor bude neko ko je sertifikovan u tom preduzeću.