Prelivi za McDonald’s sladolede stižu iz Knjaževca – Kompanija Desing širi proizvodnju na 10.000m2 i otvara novi „taste“ centar

Prelivi za McDonald’s sladolede stižu iz Knjaževca – Kompanija Desing širi proizvodnju na 10.000m2 i otvara novi „taste“ centar
Izvor: eKapija

Prelivi i topinzi za sladolede i šejkove u McDonald’s restoranima u Srbiji, sa ukusom jagode, nara, karamele, čokolade i vanile, proizvod su domaće kompanije Desing iz Knjaževca. Tom lancu restorana godišnje se isporuči oko 250 tona proizvoda nastalih u pogonu ove fabrike.

Saradnja dve kompanije počela je 2000. godine i do sada su McDonald’s šejkovi i sladoledi preliveni sa oko 5.000 tona topinga i sirupa. Isporuke za ovaj restoranski lanac idu dva puta mesečno, zbog ograničenog roka trajanja proizvoda i standarda koje McDonald’s zahteva.

– Svi naši proizvodi prilagođavaju se zahtevima kupaca, pravimo ono što oni traže i žele za svoje proizvode. Kada je o McDonald’s resotranima reč, ispoštovali smo sve njihove standarde kvaliteta i bezbednosti hrane, za koje posedujemo i odgovarajuće sertifikate – kaže Dejan Milijanović, menadžer prodaje u kompaniji Desing.

Zahvaljujući dobroj saradnji, na preporuku McDonald’s-a iz Srbije, uspostavili su i saradnju sa ovom kompanijom u regionu, pa tako sezonskim proizvodima snabdevaju sve restrane u Bugarskoj i Sloveniji, a postoji i mogućnost da se saradnja proširi i na dodatno tržište Zapadne Evrope.

Širenje na inostrano tržište, jedan je od prioriteta ove kompanije. Zasad se topinzi nastali u ovoj fabrici izvoze u 14 zemalja, i to u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Grčku, Veliku Britaniju, Maltu, Nemačku, Italiju i Rusiju. U planu ove kompanije je da u toku 2017. godine izvezu 25% od ukupne proizvodnje.

Desing je porodična kompanija koja se bavi proizvodnjom i razvojem voćnih preparacija koje se dalje, kao sirovine, koriste u industriji sladoleda, konditorskoj industriji, industriji pekarskih i poslastičarskih proizvoda, industriji bezalkoholnih pića i horeco sektoru. Poslovanje ove kompanije usmereno je ka proizvođačima iz tih inudstija u zemlji i inostranstvu, a ne krajnjim potrošačima.

Novi proizvodni kapaciteti

Kako bi proširio postojeće proizvodne kapacitete, smeštene na 2.000 m2, Desing je 2015. godine kupio fabriku sireva Džersi. Fabrika je potpuno rekonstruisana i prilagođena potrebama proizvodnje topinga i sirupa, a do kraja godine bi u novih 6.000 m2, koji su kompletno adaptirani, trebalo da bude preseljen značajan deo proizvodnih linija. Preostalih 4.000 kvadrata trebalo bi da bude useljeno u toku 2018. godine, kada bi i kompletna proizvodnja trebalo da bude smeštena na novih 10.000 kvadrata.

Desing poseduje i sopstveni zasad oblačinske višnje – U tom pogonu biće zaposleno i novih 15 radnika. U prvoj fazi ćemo proizvoditi i u starom i u novom pogonu, dok će kasnije stari pogon biti pretvoren u „taste centar“ – objašnjava Milijanović.

Fabrika Desing sada zapošljava 35 radnika u predstavništvu u Beogradu i proizvodnom pogonu u Knjaževcu. Kako u ovoj kompaniji kažu, u toku sezone, od februara do avgusta, zaposle i do 20 sezonskih radnika.

Trenutna godišnja proizvodnja iznosi 1.500 tona gotovih proizvoda, dok preseljenjem u novi proizvodni pogon i do 2020. godine očekuju da kapaciteti porastu do 5.000 tona godišnje.

Domaće sirovine

Sastojke za proizvodnju Desing pribavlja od hladnjačara, a sve voće od kog se prave sirupi i prelivi, sa domaćih je plantaža. Osim toga, poseduju i sopstveni zasad oblačinskih višanja na 14 hektara, a u planu je i sadnja plantaža drugog voća, u zavisnosti od potreba tržišta, kažu u ovoj kompaniji. Kada je o aromama reč, domaćih dobavljača nema, pa se one uglavnom nabavljaju iz Nemačke. Iz ove zemlje se pribavlja i određeni deo ambalaže.

Osim predstavništva u Beogradu i fabrike u Knjaževcu, Desing je 2016. godine osnovao i Desing Taste centar, centar za razvoj, edukaciju i inovacije u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.

Kako objašnjava direktor i vlasnik kompanije Miodrag Tomić, uspostavili su i dobru saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda, pa tako njihovi najbolji studenti dolaze na usavršavanje u ovu kompaniju.

Kompanija Desing osnovana je 1992. godine. Svetska banka ju je 2007. godine proglasila drugom najboljom kompanijom u Srbiji, a 2014. poslovni portal eKapija dodelio joj je nagradu Aurea za investiciju godine.

Katarina Stevanović

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *