Preseljenje sedišta srpskih firmi u EU bez administrativnih prepreka – Izmene Zakona o privrednim društvima do kraja 2017.

Preseljenje sedišta srpskih firmi u EU bez administrativnih prepreka – Izmene Zakona o privrednim društvima do kraja 2017.
| Izvor: Novosti

Ministarstvo privrede formiralo je početkom aprila radnu grupu koja će pripremiti izmene Zakona o privrednim društvima. Pred Skupštinom bi mogle da se nađu krajem ove godine, a među glavnim novinama biće „zeleno svetlo“ za spajanje i pripajanje domaćih firmi sa kompanijama iz inostranstva, lako seljenje sedišta preduzeća preko granice, ali i uvođenje dosad nepoznatih formi – evropsko akcionarsko društvo i evropsko ekonomsko interesno društvo.

Zakon se jednim delom menja u skladu sa zahtevima Pregovaračkog poglavlja 6, na putu evropskih integracija, ali i kako bi se otklonili problemi koji se sreću u primeni njegove poslednje verzije.

– Predviđa se uvođenje transnacionalnog spajanja. To znači da će srpsko privredno društvo moći da se spoji ili pripoji nekom evropskom i da se formira novo bilo u Srbiji, bilo u nekoj evropskoj zemlji – najavio je Dušan Vučković, v. d. pomoćnika ministra privrede.

– Biće moguće seljenje sedišta kompanije u neku od zemalja članica EU bez velikih administrativnih prepreka.

Kada je reč o rešavanju problema nastalih u godinama primene poslednjeg zakona o privrednim društvima – tražiće se način da mali akcionari dođu do veće zaštite, ali i da se pravno reši pitanje prinudne likvidacije preduzeća.

– Ići će se na zaštitu manjinskih akcionara prilikom prinudnog otkupa akcija – pojasnio je Vučković.

– Dešava se da neko pokrene tužbu tokom tog postupka, postupak se zaustavlja i nastavlja se posle nekoliko meseci. Ostaje pitanje važi li cena od pre nekoliko meseci ili ne. To treba da se reguliše.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *