„Pretty Group“ iz Bangladeša zainteresovan za Sombor – U planu fabrika tekstila sa 1.100 zaposlenih
| Izvor: Dnevnik

Tekstilna kompanija „Pretty Group“ iz Bangladeša, koja zapošljava 17.000 radnika i ostvaruje godišnji promet od oko 160 mil EUR, najavljuje otvaranje pogona u Somboru u kojima bi novo radno mesto našlo čak 1.100 Somborki i Somboraca.

Odbornici gradske Skupštine odlulčili su da se, nakon pisma o namerama kompanije iz Bangladeša, oformi ekspertska radna grupa koja bi izradila elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u somborskoj industrijskoj zoni, u blokovima 102 i 103, neposrednom pogodbom i bez naknade, već je izazvala brojne komentare u javnosti.

Investitor namerava da uloži 16 mil EUR u ovu investiciju, i u hale površine čak 15.000 kvadratnih metara instalira mašine poslednje tehnološke generacije, te zaposli 1.100 radnika i tako ostvaruje godišnji promet od 26 miliona evra.

Plan firme iz Bangladeša je da se sva proizvodnja izvozi, prevashodno na tržište Evrope, a kao razlog za ovu investiciju, ne krije se u pismu, navodi se činjenica da je u ovom trenutku zarada i njena struktura u Srbiji niža nego u zemljama u okruženju, kao i razumna podrška Vlade Srbije stranim grinfild investicijama.

Jedan od zahteva „Pretty Group“ je vezan za poslovanje u okviru sistema slobodnih zona, pa se od somborskih nadležnih vlasti očekuje da ishoduju ovakav status za potencijalnu buduću bangladešku fabriku konfekcijske odeće.

Za somborsku industrijsku zonu su zainteresovani i investitori iz Kine, koji su već nekoliko puta dolazili na zvanične razgovore sa ovdašnjim vlastima. Naime, „Longyuing Investment and Menagement“ – LIM konglomerat koji po komorskom sistemu okuplja preko 150 firmi iz Šangaja, ima nameru da investira u industrijski park koji bi se u početku prostirao takođe na 15-tak hektara, sa mogućnošću dalje ekspanzije.