Prijave na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju do 4. maja
| Izvor: eKapija

Prijavljivanje na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju je počelo i trajaće do 4. maja, dok je finale zakazano za 23. decembar, uz direktan prenos na programu Radio-televizije Srbije. Početni nagradni fond ove godine iznosi 4.500.000 dinara.

Ranijih godina najzastupljenije su bile inovacije iz oblasti poljoprivrede, informaciono-komunikacionih tehnologija, energetike i mašinstva, ali su, takođe, bile zastupljene i one iz oblasti biotehnike, materijala, medicine, ekologije, saobraćaja, voda itd. Pobednik 2015. je bio tim „Banki“, sa inovacijom Bankarski kiosk – automat koji u potpunosti zamenjuje bankarski šalter, dok je godinu dana ranije pobedila inovacija Super vlakna, što je inovativna metoda dobijanja prirodnih dijetetskih vlakana žitarice tritikale. U godinama koje su prethodile pobeđivali su: Uređaj sa neuro povratnom spregom za povratak izgubljenih funkcija kod ljudi sa invaliditetom (2013, informaciono-komunikacione tehnologije, medicina), Inovativna metoda za dobijanje brašna od tikve golice (2012, poljoprivreda), Mašina za branje bobičastog voća (2011, poljoprivreda), Inoviranje tehnološkog procesa proizvodnje invertnog sirupa (2010, biotehnika) itd.

Među učesnicima takmičenja najbrojniji su bili timovi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zaječara i Kragujevca, a osim njih na dosadašnjim takmičenjima učestvovali su takmičari iz više od 150 opština iz Srbije. U proteklih 12 godina, kao rezultat takmičenja osnovano je 80 inovativnih preduzeća, učestvovalo je 2.359 timova, koje je činilo 6.974 istraživača, visokotehnoloških kompanija, studenata i pojedinaca. Oni su edukovani kroz 340 treninga, a kao rezultat je izrađeno 878 biznis i marketing planova i poslovnih modela. Ukupan fond nagrada u periodu od 2005. do 2015. iznosio je više od 75 miliona dinara.

Benefiti koje takmičari imaju od učešća na takmičenju su, pre svega, besplatna edukacija kroz seriju treninga za sve učesnike, promocija u medijima i na sajamskim priredbama, tokom i nakon takmičenja, kao i novčane nagrade za najbolje takmičare. Ove godine početni nagradni fond iznosi 4.500.000 dinara.

Timovi, sačinjeni od najmanje tri člana, u periodu od juna do decembra, prolaze sedam jednodnevnih i višednevnih treninga iz oblasti kreativnog rešavanja problema, definisanja inovacije, izrade poslovnog modela, pregovaranja sa kupcima itd. Više informacija o načinu prijavljivanja, pravilima i kalendaru aktivnosti, nalazi se na vebsajtu www.inovacija.org.

Takmičenje se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uz podršku Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredne komore Srbije, Tehnološko-metalurškog fakulteta iz Beograda i Radio televizije Srbije.