Prijavljeno 12.000 radnika – Povećan broj legalno zaposlenih od početka primene novog zakona
| Izvor: Beta

Ilustracija Za godinu i po dana primene izmenjenog Zakona o radu, inspektori rada u Srbiji uspeli su da u legalne tokove uvedu više od 12.000 radnika koji su radili „na crno“, odnosno bez odgovarajućeg ugovora o radu i plaćenog obaveznog socijalnog osiguranja.

Kako navode „Večernje novosti“, u odnosu na 2014. godinu, broj prijavljenih veći je za 181%, pa je zbog toga i državna kasa punija za oko 270 miliona dinara. Pozivajući se na informacije Ministarstva rada, taj list je objavio da je u inspekcijskim nadzorima pronađeno i 389 preduzeća koja su poslovala bez ikakvih papira.

Ukupan iznos isplaćen zaposlenima kao izvršnim poveriocima do 31. jula 2015. godine iznosio je 158,9 miliona dinara.

– Jedan od najvažnijih efekata tog propisa jeste efikasnija naplata potraživanja na ime neisplaćenih zarada, jer je uvedeno da obračunski list predstavlja izvršnu ispravu – rekli su u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako su u tom ministarstvu objasnili, uz obračunski list kao izvršnu ispravu zaposleni bez vođenja sudskog spora mogu svoja potraživanja na ime neisplaćenih zarada da ostvare u izvršnom postupku koji je mnogo brži i efikasniji.