Privatizacija će biti gotova u mandatu ove Vlade – Do kraja 2016. otvaranje više od 20.000 radnih mesta

Privatizacija će biti gotova u mandatu ove Vlade – Do kraja 2016. otvaranje više od 20.000 radnih mesta
| Izvor: Tanjug

Privatizacija će biti završena u mandatu ove vlade, a javna preduzeća će biti zdrava, stabilna u roku od dve do tri godine, izjavio je ministar privrede Goran Knežević. On je naveo da će javna preduzeća poput Resavice, Srbijagasa, biti profitabilna, i da je prošle godine u odnosu na 2014. već ostvaren napredak.

– Ciljevi ministarstva su unapređenje poslovnog okruženja, završetak privatizacije, restrukturiranje javnih preduzeća, povećanje obima i veličine investicija koje dolaze u Srbiju i razvitak malih i srednjih preduzeća – navodi ministar i tvrdi da postoje konkretni planovi za njihovo ostvarenje.

Govoreći o malim i srednjim preduzećima, rekao je da su svesni da u vezi sa njima ima nekoliko problema – a prvi je uraditi standardizaciju i kvalitet njihovih proizvoda.

– Naučićemo ih kako, daćemo im alatke, edukovaćemo ih i daćemo im sredstva da se edukuju i pripreme marketinške akcije… Drugo je tržište. Moramo im naći tržište – kaže Knežević.

– Mi kao država smo tu da budemo jedan dobar posrednik, da probamo s nekim garancijskim fondom, da probamo da sa manje rigidnim procedurama mala i srednja preduzeća priđu finansijskim sredstvima – dodaje.

Ministar kaže da se do kraja godine očekuje otvaranje više od 20.000 novih radnih mesta.

– Mi već u ovoj godini imamo potpisane ugovore za 133 mil EUR investicija u našoj zemlji, to je nekih 8.500 radnih mesta, a do kraja godine očekujemo još nekih 20.987 mesta po ugovorima odnosno po upitima stranih investitora koji su tražili da dođu u Srbiju – rekao je Knežević.

Govoreći o tome koliko je država dala za subvencionisana radna mesta u 2015. godini, kaže da nema još tačan podatak, ali da je to negde oko 60 mil EUR.

Knežević naglašava da Zakonom o ulaganjima, koji je izjednačio domaće i strane investitore, sve subvencije koje se daju investitorima, mogu da dobiju i domaći preduzetnici odnosno investitori. Navodi da sada postoje limiti i, kako naglašava, jasni kriterijumi za zapošljavanje, a da su opštine podeljene u pet zona, i da za svaku postoji formula.

– Sada je to limitirano, od 3.000 EUR po radnom mestu u našim najrazvijenijim lokalnim samoupravama, do 7.000 EUR u nerazvijenim i devastiranim područjima – navodi ministar.

Knežević dodaje i da ce biti popravke pravnog sistema i da će problem parafiskalnih nameta na privredu biti rešen.
– Vi imate lokalne samouprave koje imaju više od 70 i 80 parafiskalnih nameta na privrednika – navodi on i dodaje da će verovatno do kraja godine, zajedno sa Ministarstvom za lokalnu samoupravu, doneti zakon koji će parafiskalne namete svesti na normalnu meru.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *